2010
04.12

bike

Не точно като Амстердам, но Дъблин започва да се превръща отново в град на велосипедистите.

Система за свободни велосипеди в този дъждовен метрополис с тесни улици, дупки и крадци на колела, си е истинско постижение. Общината в Дъблин несъмнено смята програмата за “най-успешната по всички показатели”.

Въпреки прогнозите, че 450-те специално изработени колела, разположени на 40 станции по целия град, ще бъдат бързо откраднати или хвърлени в реката от вандали, в първите 6 месеца от операцията само два велосипеда са били откраднати. Те обаче много скоро са били възстановени без дори да са съсипани, коментира говорителят на общинския съвет Пол Финан.

Помага това, че колелата са грозни и е нужна кредитна карта, за да бъдат използвани. Велосипедите са безплатни за първия половин час, но след това се доплаща половин евро за първия един час и 6,50 евро за следващите четири часа. Така се предотвратява възможността някой да остави колелото безцелно някъде, защото от картата му ще бъдат взети пари.

“Схемата надмина  всички очаквания. От както я пуснахме през септември 2009 г. регистрираме 500 000 пътувания с колело, при положение, че населението на Дъблин е 1,2 млн. души”, заявява Пол Финан, говорител на общината.

Успехът на Дъблин е в драматичен противовес със същия опит, направен през 2007 г. в Париж и управляван от една и съща фирма, JC Decaux. Там за първите 18 месеца на проекта половината от 15 000 оригинални велосипеда  изчезнали. Много от тях били захвърлени в Сена, а някои дори свършили в Източна Европа и Африка.

Велосипeдната програма в Дъблин е част от опитите на общината да намали вредните емисии и да направи ирландската столица “по-зелена”. Инициативата на правителството “Колело за работа” също увеличи броя на велосипедите по улиците. Това е работна програма за данъчни стимули, която позволява на работодатели да закупят велосипеди до 1000 евро и да ги продадът на своите работници без данъци, което намалява цената с около 40%.

За съжаление, новите велосипеди закупени по програма “Колело за работа” са добра мишена за велосипедните крадци. Според Ирландската Централна Статистическа служба броят на откраднатите частните велосипеди в Дъблин през първите девет месеца на миналата година е нараснал с почти 1/3, стигайки до 3136, в сравнение със същия период за предходната година. Реалната цифра е несъмнено по-висока, тъй като тук не се включват откраднатите  велосипеди, за които не е докладвано.

Полицията в Дъблин също се качва отново на велосипеди след половин век прекъсване на тази практика. За последните пет години, полицейските патрули на планински велосипеди са се превърнали в често срещана гледка в ирландската столица.

За да се насърчат велосипедистите общинския съвет прие намаляване на скоростта в границите на центъра на Дъблин до 20 мили в час.

Между другото, представата за дъждовния Дъблин не е съвсем правилна. 73 см – това е количеството дъжд за града на година. Сравнете това със 106-те см в Бостън и 114-те см в Ню Йорк. Според Ирландската метеорологична агенция, лице, което ходи на работа с колело, за всеки 100 дни, ще се намокри само през 4.

източник: http://www.globalpost.com/

Общо прочитания 2793 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: