2015
02.13

IMG_0268Статия на http://sofia.topnovini.bg/ с коментари на Радост Петрова, “Велоеволюция”

Велосипедистите в София се увеличават, а шофьорите са станали много по-толерантни. Оказва се, че София не е по-различен европейски град в това отношение. И все повече са тези, които осъзнават, че велосипедният транспорт освен екологичен е и бърз. И най-вече – за модерното общество, което прекарва деня пред компютър, колелото е движение. 

Първенци сред работещите софиянци, които използват велосипеда като средство, с което да отидат до работа, са програмистите. Вече има и работодатели, които насърчават служителите си да пътуват до офиса с колело, като осигуряват, например, сигурно място за заключване на велосипедите. Сред ИТ компаниите има и такива, които дори дават бонуси към възнагражденията, за да стимулират такова поведение сред служителите им.

Осмели се да караш велосипед до работа!

Това мото са приели като своя най-важна задача от сдружение “Велоеволюция”, които от години провеждат различни кампании за насърчаване използването на велосипеди и дават своите препоръки към почти всеки инфраструктурен проект и промени в транспорта, които Столична община планира.

Едно от новите им начинания е да съберат на едно място различни маршрути за лесно и безопасно придвижване с колело от периферията до центъра на града. Споделяне на маршрути ще развие кампанията им “До работа с колело”, а кратки видеа ще показват как безопасно човек може да премине през по-трудните и опасни точки в софийската среда.

“Искаме да покажем как това може да се случи безопасно и че хората трябва да бъдат спокойни, когато карат велосипед в София. Защото много хора се спират да се качат на колело, точно заради такива опасения”, обясни пред София Topnovini.bg Радостина Маринова от “Велоеволюция”. Според нея, работещият човек може за един месец да изработи своя маршрут за придвижване до работа.

“С колелото не можеш да се загубиш, по-бърз си, имаш много свобода. Ако една улица не ти харесва, утре ще минеш по друга”.

Стига с велоалеите по тротоари

Според обещанията на Столична община до края на тази година в София трябва да бъдат изградени 100 км. велоалеи. Струва ли си инвестицията в тях? Оказва се, че голяма част от опитните велосипедисти не използват велоалеите. Причината – те се изграждат върху пешеходните зони, по които човекът с колело се съобразява с пешеходци, майки с колички, бордюри, трябва да спира и да пренася велосипеда си, например при пресичане на пешеходна пътека. Настилките често не са добри. Не са и малко случаите, в които велоалеята отвежда велосипедиста през подлез. Такива са велоалеята по бул. “Евлоги Георгиев” и връзката на тази велоалея с другата по бул. “България”. Същият случай ще е при новото кръстовище на две нива с кръгово движение при “Акад. Иван Гешов” и “България”.

“Има възможност велоалеите да не се изграждат върху  тротоарите, а на пътното платно, където е мястото им. Така те ще отнемат по-малко от тротоара и ще намалят минимално широчината на пътните платна, без да намалява броя им. Възможно е да бъдат на различно ниво, но не е нужно и да се повдигат на някакъв “пиедестал”, ние караме по пътя”, обяснява Радостина Маринова.

София, вземи опит от Виена!

Виена и София много си приличат по структурата на града и броя на населението. И двата града са с т. нар. радиална структура, в която “всичко води до центъра”. В годините общинската администрация във Виена е изграждала велосипедни трасета на принципа на “проба-грешка”, посочват от “Велоеволюция” и са категорични: това е град, от който София може да се научи и то дори на готово.

Кои са добрите практики, които София може да приложи сега, без допълните средства и ремонти, но с повече воля? 

Едно от тях е да се позволи  двупосочно движение на велосипедисти в еднопосочни улици. Мярка, която би отпуши трафика в центъра на София.

“Тогава ще може да стане и възможно пускането на общински велосипеди под наем, защото ще има едни видими маршрути, по които велосипедистите ще са добре дошли. А в движението ще могат да се включат и по-неопитни велосипедисти”, смята Радостина Маринова.

От сдружението предлагат и обособяването на “зони с 30 км/час” по кварталите.

Добре указаното ограничаване на скоростта на автомобилите на определени места по кварталите, ще “успокои” градска среда. Така ще има улици, за които ясно се казва, че са приоритетни за велосипедистите. “Не говорим за велоалеи, които да отнемат място от шофьори и пешеходци, а просто да се даде предимство на колелетата по определени маршрути”, обясняват от “Велоеволюция”.

Другата битка на велосипедистите е забраната да пренасят колелетата си в градския транспорт.

“От Центъра за градска мобилност твърдят, че превозът на велосипеди в градския транспорт противоречи на Наредбата за превоз на пътници. Колелетата се приемат за пътно превозно средство и не могат да бъдат вкарани в друго превозно средство”. Но какво трябва да направи човек, ако нещо се случи с велосипеда му, ако спука гума или претърпи злополука, или времето е неблагоприятно? “Няма охраняеми паркинги. Няма опции и тогава възниква въпросът как тези хора да се погрижат за велосипеда и да се приберат по домовете си”, казва Радостина.

От сдружението обясняват, че повече проблеми за велосипедния транспорт в София идват от некачественото планиране.

А то е такова заради бедната нормативна база и нежеланието на проектантите да включват в плановете практики, които не са прилагани досега в България. Иначе проектите им ще станат лесно атакуеми в съда. Отделно, проектирането на велоалея е дълъг процес, отнема между година, две, а понякога и повече. Същевременно в София има няколко ключови места, които могат да облекчат велосипедния транспорт. Препятствия често се явяват жп линиите, реките, превърнати в канали, големите натоварени булеварди. Едно такова място е тунелът към ж.к. “Люлин”, мостът “Чавдар”, жп линиите около Централна града. Има квартали, които са буквални откъснати, човек, за да стигне от там до центъра на града е едно постоянно обикаляне, като “Сухата река”, “Левски”, обясняват от сдружението.

Убеждението им обаче е едно – това, че няма велоалеи по улиците, не означава, че не може да се пътува с колело.

“Мястото на велосипеда е на пътя, той е пътно превозно средство. А и велоалеите ще дойдат с карането. Общините имат мотив да изграждат инфраструктура, за да отделят един значим поток от друг значим поток. Ако потокът на велосипедистите е значим, те ще трябва да все повече да се съборазяват с хората с колела”. Дотогава – осмелете се  и се качете на колело до работа в София!

 

Общо прочитания 4937 , 1 прочитания днес
  1. Здравейте,
    моето скромно мнение е, че при строежа на нови пътища (или при реконструкция на стари), трябва задължително да се предвиждат велоалеи. За пример – ремонта покрай метрото в Младост – разкопа се всичко, сериозна инвестиция за над 100 млн лева, а накрая ни една велоалея не се появи покрай това (а място има и според мене нямаше да натовари толкова сериозно финансово проекта.
    Поздрави,

  2. Да съгласен съм, но само се говори а нищо не се прави. Аз редовно карам през топлите месеци колело до работа и не виждам особено много колоездачи. Истината е, че не се кара колело в София поради доста причини като основната, че няма условия, хората ги е страх да карат по улиците без обособена велоалея. А за да построят велоалеи трябва да има нужда от нея т.е. да има повече хора на колела. Не вярвам да се промени нещо.

Твоя коментар: