2010
05.28

Божидар Йотов - Кмет на община РусеРано тази сутрин кметът на община Русе Божидар Йотов възседна колело, за да стигне от жилището си в района на Парка на младежта до сградата на Областна и общинска администрация – Русе. По пътя си той бе съпровождан от фоторепортер за сладка раздумка и практически насоки откъде да мине. А маршрутът бе през Пантеона, ул. „П. Д. Петков” и площада зад Паметника на свободата. Посрещнат бе с ръкопляскания в центъра от кибиците в кафенетата. Наруших своята заповед, но нека в последния ден на работната седмица да ми е простено, сподели кметът пред входа на община Русе при паркиране на двуколесното.

Идеята да смени мотоциклета и автомобила си с велосипед е за да провери как навлиза велосипеда в интензивното движение на града и как се справят обикновените колоездачи всеки ден в града. Ни най – малко това действие не е продиктувано от замисъла да се прави на интересен или от икономии.

Вчерашното посещение на вицепремиера Симеон Дянков в Русе го е подсетило за идеята на държавника в столицата министри и държавни служители да ползват градски транспорт или велосипеди, за да стигнат до работните си места.

Оказа се, че и в нашият град не е лесно, обясни кметът. Преди години градът не е предвиден за такова голямо движение на МПС и сега това се вижда от велосипедистите. Резултатът от опита навежда кмета на мисълта да се правят велоалеи за облекчаване на нарастващия брой велосипедисти в Русе.

„Велосипедистът изпитва това затруднение още излизайки от къщи. Всеки един може да си остави пред входа колелото”, каза кметът. Обаче на сутринта може да не бъде намерено от собственика, а друг е въпросът, че няма и спациализирани велостоянки.

Не се е затруднил от въртенето на педалите тази сутрин, защото Русе е равнинен град. Няма да има и мускулна треска. Да се надяваме, че това няма да е прецедент.

Източник: www.ruseinfo.net

Общо прочитания 3229 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: