2013
01.27

koloezdeneЧетиристотин километра маршрути за планинско колоездене в граничните зони на България и Сърбия са разработени по проекта “Качи се на колело”.  Според  сложността на терена те са маркирани в различни цветове – зелен, син и червен, поставени са 28 големи и близо 3 хил. по-малки табели и знаци,  изградени са 24 места за пикник с маси, пейки и възможност за палене на огън, съобщи БТА. 

Българо-сръбският проект е инициатива на велосипедисти от двете страни на границата и се финансира с 425 хил. лв. от трансграничната програма със Сърбия в последните 18 месеца.

Удоволствието от планинското колоездене е несравнимо и още непознато на мнозинството българи, коментира ръководителят на проекта Евтим Стефанов, който е и запален велосипедист. Той предупреди, че карането на колело в планината изисква някои технически умения за по-трудните маршрути. Затова препоръчва на начинаещите да започват от най-лесните “зелени” велопътеки.

Вече са купени 60 качествени алуминиеви планински велосипеда, които ще може да се наемат от изходните пунктове в Чипровци, Копиловци, Стакевци, Фалковец, Белоградчик и Зайчар – Сърбия. Идеята на таксата е да компенсира единствено разходите по поддръжката, уточни Стефанов . Оборудвани са и три работилници за ремонт, обучени са и местни майстори.

Каски, GPS навигатори, резервни части също са част от оборудването, готово да бъде предоставено на  велотуристите.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Общо прочитания 4694 , 1 прочитания днес
  1. Evala,taka i triabva ne samo da laeeme…..?!!!!!!!!!!

  2. Предлагам, коментарите на шльокавица да се трият.

Твоя коментар: