2014
04.19

velo1sКарането на велосипед може да създаде над 76 хил. работни места и да спасява повече от 9 хил. човешки живота годишно, сочи съвместно проучване на Комисията за Европа на ООН (КЕОН) и на Световната здравна организация (СЗО).
Понеже КЕОН включва САЩ и Канада, а Израел и всички бивши съветски републики в Азия принадлежат към европейския регион на СЗО, данните за тези страни също фигурират в проучването, което обхваща само столиците.

Замърсяването на въздуха поради интензивния трафик отнема 500 хил. живота, докато други 90 хил. загиват годишно при автомобилни катастрофи.

Доколкото ползването на градския транспорт не изисква системни физически упражнения, това го прави един от факторите, които ежегодно причиняват смъртта на 1 млн. души.
Шумът от градското движение има вредни последици за близо 70 млн. жители на столични градове, сочат данните на ООН.
Според проучването здравословен и икономически ефект ще има повишеното каране на велосипед в региона. Засега то е най-предпочитано в столиците на Холандия – 33% от средствата за придвижване и Дания – 26%.

До тях се доближават Германия с 13 на сто, Швейцария – 11% и Словения – 10%. Във всички останали столици придвижването с велосипед е между 0 – 9%, като в нулевата графа са само два града – Минск, Беларус и Рим, Италия.

София е с велосипедна активност от 1% в компанията на още 12 столици, като за три от тях – тези на Таджикистан, на Украйна и на Узбекистан, се смята, че данните са завишени.

Прогнозира се, че столицата на България има потенциал да създаде1332 работни места (срещу 53 в момента), свързани с продажбата и поддръжката на велосипеди и на екипировка за тях, както и с необходимите градоустройствени промени.
Предпочитанието към велосипеда ще спасява ежегодно в София 195 човешки живота.

Най-голямо увеличение на работните места и намаляване на жертвите ще бъде постигнато в Москва – 12 085 и 2912, Лондон – 8196 и 613 и Анкара – 5122 и 565. Общо за региона прогнозата е 76 658 нови работни места и 9401 спасени живота.

Източник: http://www.vesti.bg/

Общо прочитания 2767 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: