2019
10.22

Отдавна ни се искаше да накараме някой от Столична община да покара с нас из столичните улици с велоалеи. Добре е, че наближават избори, та все пак интереса у кандидатите за градоначалници да е водещ в приемането на предизвикателства. Хвърлихме ръкавица към предизборните щабове заедно с Критична маса – България и се получи малко велошествие с бъдещи общински съветници.

 

Радваме се, че предизвикателството което отправихме бе прието – поканихме кандидат кметовете да преминем заедно по велоалеята по бул. Евлоги и Христо Георгиеви от парка Заимов до НДК. Не пропуснахме и подлеза на НДК. Не спестихме П-образните пресичания по повечето кръстовища по протежението на алеята, които сякаш са нарочно направени да ни забавят и губят времето. “Порадвахме се” на екстремната рампа на моста след ул. Оборище. Носихме велосипедите през подлезите на Орлов мост и НДК. Някои от участниците бяха с малки деца, имаше и двама със шосейни колела, така че покрихме голям спектър всички неудобства, които велоалеята предлага. Избрахме точно нея, защото е една от първите велоалеи в новото време, кояго макар с признати от управляващите недостатъци продължава да е все така неудобна, опасна и подтикваща велосипедистите към нарушения на правилата за движение.

Имахме и друга цел на събитието, освен да демонстираме ежедневните си неволи едни на други. На повечето представители на предизборните щабове и на самите кандидати приели предизвикателството, карането на колело изобщо не е чуждо занимание. В събитието обаче участваха и всички активни велоорганизации, влогъри и представители на бизнеса. Карахме колела заедно с:
– Никола Вапцаров – представител на предизборния щаб на Мая Манолова
– арх. Борислав Игнатов – кандидат на Демократична България с още двама души от щаба си
– Борис Бонев от Спаси София, също с още двама души от своя щаб
– Стефан Грънчаров, представител на Ангел Джамбазки – кандидат на ВМРО

Йорданка Фандъкова, досегашен кмет от ГЕРБ не изпрати представители за участие в предизвикателството, но това не учуди никого …

Групата на велоорганизациите бе представена от Критична маса, Велоеволюция, колоездачен клуб Велосити, София Грийн Тур, Българска колоездачна лига и новоучредената Българска федерация по колоездене.

Независимо от резултатите на предстоящите избори, почти всички от кандидатите и участниците в карането ще са хора вземащи решения за София като градоначалници, общински съветници или експерти. Предизборното време е и време за опознаване между онези, които ще задават темпото на развитие на града и ползвателите на инфраструктурата, в случая – велосипедисти. Постарахме се въпреки всичко карането да е спокойно и приятно, а накрая съвсем естествено се получи минидебат. Не пропуснахме да поискаме от кандидатите да ни обещаят, че в следващия мандат ще запазят диалога с велоорганизациите под формата на работна група за разглеждане на велосипедни проекти.

Драгомир Кузов пожела за всички да си имаме кмет, който ходи с колело на работа, а столичният Колодрум да се възстанови и развие като обучителен център с общинска програма за обучение деца за колоездене. Той призова всички участници да се съберем отново скоро, за да говорим по-подробно. Антон Настев от БКЛ разказа за консултации със специалисти от UCI, които смятат че Борисова градина е уникален спортен център, а терена на Колодрума е чудесно място за развитие на база за няколко спортни дисциплини свързани с колоездене.

Борислав Игнатов – коментира, че велоалеята по канала е гротеска, обави се в подкрепа на изграждането на зона 30 не само в центъра на града като добави, че тя е вече регламентирана в ЗДВП – това са жилищните зони, но те не са уредени като зона 30 и правилата не се контролират и спазват.

Борис Бонев изяви намерение да възстанови Колодрума и коментира желанието на една компания да развива футбол вместо кооездене там, като обърна внимание и на бездействието и лошото стопанисване от страна на Национална спортна база. Ангажира се да изгради зона 30 с помощта на чужди проектанти, поради липсата на опит за това в България. Драгомир Кузов допълни, че намеренията за Колодрума вече са свързани с допълваща дейност като център за събития, но и че водещото при стопанисването му трябва да е колоезденето.

Никола Вапцаров обяви желанието си за въвеждане на общински велосипеди под наем. Разказа, че колегите му от щаба на Мая Манолова много искали да се включат във велосипедното предизвикателство, но нямали колела. Самият той пък се наложило преди събитието да разреже заключвалката на колелото си заради загубен ключ.

Представителят на ВМРО, Стефан Грънчаров, обърна внимание на инициатива на
общински съветници от партията – подписка за ремонт на велоалеята по бул. Кн.Мария
Луиза и надлез Надежда. Явно само с подписка не става, защото велоалеята все
още не е ремонтирана.

Получи се и кратък, но интересен спор за мерките срещу замърсяващи автомобили. Борислав Игнатов и Борис Бонев подкрепят въвеждането на принципа “замърсителят плаща”, а Никола Вапцаров се обяви за по-балансирани мерки заради ниските доходи на населението. Според Борислав Игнатов една от първите мерки е да се правят замервания на димящи автомобили с газ-анализатори. Борис Бонев изказа категорично несъгласие с балансиран подход заради ниски доходи, като посочи че в български градове данък МПС е по-висок отколкото в София, макар че заплащането в столицата е по-голямо.

Съвсем умишлено не дадохме възможност на кандидат-кметовете да рецитират предизборните си програми с всички предвидени мерки за развитие на велосипеден транспорт и туризъвм в София. Решихме, че желаещите да се запознаят с тях трябва да ги разглеждат в тяхната пълнота. Поместваме ги тук с директни линкове за всички любопитни и съвестни гласоподаватели.
От нас приятно четене! И помнете: информираният избор е важен, защото след него всички ние сме потърпевши от изпълнението или бездействието по тези програми.

Борислав Игнатов sofia.demokrati.bg

Мая Манолова mayamanolova.bg от стр.59

Йорданка Фандъкова fandakova.bg

Борис Бонев planzasofia.bg

Ангел Джамбазки
(очакваме информация)


Всички разговори които проведохме с кандидат-кметовете може да прегледате тук: https://youtu.be/5KIlGu9vT3s

Общо прочитания 5499 , 1 прочитания днес