2012
04.20

Ден I

Въпреки променливото време, в първия ден на велофеста се включиха много повече от първоначално очакваните велосипедисти и броя на участниците надхвърли 120 души. Журналисти от различни медии уважиха събитието и дойдоха да го отразят, вземайки интервюта от участниците и организаторите. Една от големите атракции на деня беше велосипед тандем за планинско колоездене и всички го гледаха с любопиство. След направен инструктаж, групите и водачите им бяха разпределени и всички тръгнаха по своите маршрути. Не липсваха и участници от други градове. След обиколка по маршрутите и трите групи се събраха на общ пикник на вече зелената поляна на Ковшак чешма, където цареше приятелски дух и се спечелиха много нови запознанства. От там потеглиха две групи – едната се прибра директно към Варна, а другата се запъти за да види мястото на велофеста за следващия ден. Всички споделяха, че участието е било приятно и зарежащо.

Ден II

Още от сутринта слънцето уверено печеше въпреки всички прогнози за дъжд, а участниците и публиката превземаха все по-настъпателно основната поляна. Скоро тя се напълни с хора, а опашките на шатрите за записване и технически преглед доказваха желанието на много планински колоездачи да премерят сили. Най-малките записани бяха на 3 години, а „ветераните” в спорта достигаха до 50.  Броя на записаните участници достигна 94 от 8 града, а семейните отбори бяха 6. Стартовете започнаха с най-малките – състезателна група „до 6 години” и „7-8 годишните”. За тях беше подготвено специално 250 метрово трасе, но въпреки това без подкрепата на мама или татко по трасето нещата нямаше как да бъдат същите. След това ред беше на по-големите и в следващите два старта се състезаваха всички до 14 годишна възраст по трасето за начинаещи. В тези стартове явно си проличаха участниците които са тренирали. Последва почивка, в която бяха наградени победителите до момента и беше теглена томболата. През това време хората на поляната добре усвояваха идеята на събитието – някои гледаха и се вълнуваха, други играеха на игри, правеха пикник, вземаха уроци по стрелба с лък и скачане със скачащи кокили, хапваха торти от благотворителната продажба или си почиваха на някоя от по-станичните и тихи полянки. Незнайно защо в един момент времето реши да изпълни заканата на метеоролозите и запръска дъжд. Уви, това подплаши част от публиката и няколко от участниците в начинаещата група и те забързаха да се прибират, но това не оказа голямо значение, защото останаха по-решителните и по-състезателно настроени колоездачи. Последва общ старт при начинаещите мъже и жени, в който участва и тандем. За него беше разкрит отделен състезателен клас и това добави още колотит на състезанието. Обратно на нашите очаквания в тази група, борбата беше истински успорвана и дори отново започналия дъжд не отказа състезателите. В организацията на събитието беше заложено всеки следващ старт да бъде по-силен и явно същото правило важеше за дъжда и вятъра. Малко след общия старт на „напреднали” и „елит” се изви истинска буря с дъжд и силен вятър, но нищо от това не успя да откаже 36-те участника в старта. Единствените двама напуснаха поради контузия и технически проблеми, а за останалите карането в мокро и кал беше още по-забвано и предизвикателно. Този старт беше кулминацията на събитието и всички го наблюдаваха с голям интерес. Естествено след финала последва награждаването, което сложи края на това вълнуващо и изпълнено с разнообразни емоции събитие. Първите участници във всяка от групите получиха купи и медали предоставени от Община Варна, а също ваучери за покупки и предметни награди на обща стойност около 3000 лв от велосипеди ДРАГ. Беше наградено и най-бързото семейство. На събитието присъстваха над 300 души.

 

Специално искаме да благодарим на всички които ни подпомогнаха и нашите партньори и спонсори, без които това изживяване нямаше да бъде възможно:

  • Велосипеди ДРАГ – главен спонсор
  • Кисели млека „Боженци“
  • Община Варна
  • Черноморска регионална агенция за управление на енергията, чрез проекта MOBISEC по програма “Интелигентна енергия Европа
  • Радио Варна
  • Веломагазин „Устрем“
  • Moreto.Net
  • Фото студиа PIXEL PLUS
  • Бал клас

 

За контакти:

Здравко Василев, 0889 77 56 61, veloclub@ustrem-bg.com

 

Общо прочитания 2822 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: