2014
03.02

Освен че е важно за околната среда и здравето на хората, поддържането на велосипедна инфраструктура в градовете се оказва и полезно и за търговците, пише “Гардиън”.

Според специалистите местата с хубави и удобни велоалеи в САЩ стават все по-привлекателни за купувачите и наемателите на имоти и заедно с това намаляват разходите на собствениците за поддържането на големи пространства за паркоместа.

Последните данни на статистиката в САЩ показват, че в 85 от 100-те най-големи градове на страната използването на велосипеди непрекъснато се увеличава. А това променя и икономиката на тези места. Според активистите на организациите за популяризирането на колоезденето то води до увеличаване на продажбите на дребно.

Оказва се, че хората на велосипеди са перфектните клиенти – те се връщат отново и отново на определени места и месечно харчат повече, отколкото тези, които стигат до магазина с колите си. Освен това нямат нужда от голямо пространство за паркиране и се поддават много по-лесно на импулсивни решения за пазаруване.

Ако се движите дори с 35 км/ч., вие не бихте спрели, за да си купите нещо, което сте видели току-що и ви е харесало, обяснява Уейд Ландж – вицепрезидент на брокерската компания Langley Investment Properties. Убедена в този ефект, фирмата дори е лобирала за превръщането на две автомобилни ленти в Портланд, Орегон, във велоалеи, които трябва да да преминават пред проект за жилищно-търговска сграда за 250 млн. долара.

Намаляваш трафика, подобряваш пейзажа, повече хора започват да се разхождат и търговията върви, обяснява Ландж.

Според специалистите наличието на велоалеи повишава интереса към офис сградите в районите, до които може да се стигне с колело. Работодатели споделят, че търсят да наемат помещения на такива места, защото все повече техни служители искат да стигат до работа с велосипед, което автоматично намалява разходите им за абонамент за паркомясто. И не само това – много от служителите, особено родените след 1990 г., държат да могат да се пошляят през обедната почивка и да стигнат до обяда си, разхождайки се.

Предпочитаме да сме по-натясно в офис в центъра на града, където има велоалеи, отколкото да се разпростираме по средата на нищото, обяснява Ед Айрисън от комуникационна фирма, чийто офис се намира в центъра на Остин, Тексас.

Източник: http://www.dnevnik.bg/

Общо прочитания 2677 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: