2010
06.02

Британският премиер ще ограничи ползването на служебни автомобили и шофьори от министри и депутати. Привилегията ще бъде запазена само за министри със специални поръчения. На останалите Дейвид Камерън препоръчва използването на градски транспорт. Промените са част от правителствената програма и имат за цел да отрежат ненужни привилегии на британките политици, които тежат на бюджета.

По всичко изглежда, че това е краят на златните времена да бъдеш политик във Великобритания. Новото правителство обяви грандиозни съкращения, отне служебните возила, шофьорите, телефоните Блекбери и безотчетните финанси за храна и алкохол.

Министри и депутати са съветвани да започнат използването на градски транспорт и то не в първа класа. Привилегията ще остане за една шепа министри на ключови позиции, единствено заради важността на документите които обикновено пренасят.

Заради обстоятелства, свързани със сигурността на министър-председателя, Дейвид Камерън ще продължи да използва служебен автомобил и шофьор, но лидерът на консерваторите е известен с майсторското си каране на велосипед. Откакто стана премиер той често ходи пеша между правителствените сгради.

Новите мерки ще спестят на бюджета едва около 3 милиона лири, но като цяло решението за намаляване с една трета от обема на правителствения автомобилен парк, изпраща важен сигнал за това че Дейвид Камерън прави каквото е обещал. Вече бяха обвявени спестявания в размер на 190 милиона лири стерлинги от замразяването на назначенията в държавния сектор.

Всяка държавна заплата, която е по-вискока от тази на министър-председателя, ще трябва да бъде одобрена дректно от секретаря на хазната Дейвид Лоус. На депутатите ще бъде предоставена еднократно сумата от 4 хиляди лири стерлинги, с която те да покриват разходите си за офиси и пътувания и която ще трябва да отчетат.

Мерките са необходима мярка на новото правителство, след миналогодишния скандал с неправомерно отчитани разходи от депутати от всички партии.

Източник: bnt.bg

Общо прочитания 2463 , 2 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: