2013
04.05

img_9946И Русе е сред градовете, които започват да мислят велосипедно в рамките на ателието „Мисли велосипедно“, част от българско-холандската инициатива Bike `еm all (Всички на колела).

“През 2014 ще имаме поне половината от планираните 14 км нови велосипедни алеи”, посочи зам.-кметът на града Страхил Карапчански на откриването на „Мисли велосипедно“ на 29 март в Община Русе. Думите му дойдоха след въпроса на зам.-посланика на Холандия г-жа Рини Бус, която приветства участниците в ателието, дали ще има възможност да открие поне част от новите велоалеи, ако дойде след една година в града. „Русе е идеален за велосипедисти. Улиците са широки и има достатъчно място, за да се направят добри велосипедни алеи. Имате много красива река и крайбрежна алея, ще е чудесно да може да се кара колело там“, посочи холандският дипломат. Тя има и лични впечатления, тъй като бе сред участниците във велошествие в града, както и на обществена дискусия на 28 март.
Другият зам.-кмет на Русе Свилен Иванов обеща да има човек в Общината, който да отговаря точно по велосипедните въпрос. Това е едно от исканията на сдружението „Вело-Русе“.

Беше интересно да се чуят тези конкретни обещания, както и поемането на ангажимента „да се работи не на парче, а в рамките на дългосрочна инициатива“ на фона на лист с велопроблемите на града, посочени на обществената дискусия. Едно от тях бе „липса на подкрепа на общинско ниво“. Изразената съпричастност на двамата зам.-кметове за решаването на русенските велопредизвикателства, както и присъствието на ателието на областният управител на Русе Стефко Бурджиев, запален велосипедист и член на „Вело-Русе“ показват, че Русе започва да мисли велосипедно. Време е да действа велосипедно! Градът се бори за европейска столица на културата през 2019 и едно от посланията му е свързано с устойчив транспорт. Много емоционално и искрено Кольо Пазарджиев от „Вело-Русе“ каза, че за Русе не бива да се говори като за град на велосипедистите, а като за бъдеща велосипедна столица на Долен Дунав! Целите изглеждат постижими, щом Общината и велоентусиастите мислят и работят съвместно.

В първото по рода си за Русе ателие „Мисли велосипедно“ участваха представители на областната администрация, експерти от Дирекция „Европейско развитие“ и отдел „Транспорт“ на Община Русе, архитекти, урбанисти, общински съветници, проектанти на пътна инфраструктура и други професионалисти в областта на пътното движение. Кратък филм в началото представи холандския опит за устойчива мобилност и превръщането на колелото в масово транспортна средство: обрат, който Холандия е постигнала през 70-те години на миналия век. Архитект Петя Петрова направи презентация на тема „Велосипедна политика и планиране на велосипедна мрежа“. „Процентът на велосипедни пътувания в момента в Русе е 2,4% и това е добра основа за развитието на велосипедния транспорт в града“, посочи тя. Участниците обсъдиха техническите параметри за изграждане на велосипедна инфраструктура и конкретни примери и решения за Русе.

„Мисли велосипедно“ е част от проект “Всички на колела”, в който сдружение “Велоеволюция” и консултантската компания по околна среда “Таофес” популяризират велосипеда като устойчив, здравословен, по-бърз и природосъобразен транспорт. Проектът е финансиран от Холандското посолство в България.

„Мисли велосипедно“ (Think-Bike) в Русе е вторият от поредицата семинари, част от българско-холандската инициатива Bike `em all (Всички на колело) за популяризирането на велосипеда в България като устойчив, здравословен, по-бърз и природосъобразен транспорт. Първият семинар се състоя в началото на февруари в София с основни лектори експертите по устойчив транспорт и велосипедна инфраструктура Вим ван дер Вайк и Том Ходефрой, представители на Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy). Следващото ателие „Мисли велосипедно“ е планирано в Момчилград в края на месец май.

Работните ателиета „Мисли велосипедно“ са организирани от Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултантска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество. Екипът, който организира „Мисли велосипедно“, е отворен за организирането им и в други градове на страната, където властите и организации на велоентусиастите имат интерес и желание да мислят и да започнат да действат велосипедно.

Bike `em all е финансиран от Холандското посолство в България.

Виж снимки от велоинициативата в Русе.

Към „Мисли велосипедно“ имаше голям медиен интерес: в. „Утро“ ( и още в „Утро“), в. „Бряг“, Топновини-Русе, в. „Север“, Българска телеграфна агенция (и още по БТА), Kmeta.bg, Rusenews. Русе.инфо, Арена медия, Радио Русе, Българската национална телевизия, Телевизия TVN и др.

Общо прочитания 3236 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: