2011
08.29

Зелените рицари
Велосипедът е най-бързото нещо, с което можеш да стигнеш от точка А до точка Б в задръстването. Не сме единствените на колело, но сме единствената куриерска фирма, която си поставя за цел всички пратки да се разнасят напълно беземисионно.

Така Апостол Дянков, консултант по устойчиво развитие, накратко представя новата бизнес инициатива, с която той и съдружниците му Гергана Дженкова и Димитър Димитров искат да покажат, че да си екологично отговорен не е губеща кауза. От броени месеци тримата са горди собственици на “Зелените рицари” – стартираща куриерска фирма “за няколко хиляди лева”, която разнася из столицата документи и малки колети.

Идеята се заражда у Апостол преди около две години, докато следва бизнес администрация в City University. “Знаех, че съществува на други места. Разработих я като дипломен проект с две основни цели – да избегнем емисиите и да добавим образователна стойност”, спомня си предприемачът. По думите му това е евтин стартиращ бизнес, но изисква изключително много координация и нерви. Гергана, която е психолог по образование, разказва за символиката на името и социалната ангажираност, която тримата искат да развиват: “Рицарството е свързано с отстояване на принципи.

Важно е дадем на служителите, които са млади хора, модел за това кои са стойностните и важните неща. Искаме куриерите да бъдат разпознавани и от широката общественост като носители на толерантност, недискриминация, вежливо отношение по улиците и спазване на правилата на движение.”

Гергана е доволна от първите стъпки, защото голяма част от клиентите сами ги търсят: “Когато хората забележат добра идея и видят смисъла, те откликват.” Апостол обаче бърза да допълни, че за да задържат интереса, мислят за повече екстри като проследяването на пратките с GPS устройства.

Такива емисии биха били изпуснати, ако куриерът достави пратката с “Шкода Фабия” с 1.4-литров турбодизелов двигател, която е използвана като референтно возило. При услугата с доставка през деня се спестяват по 200 грама CO

За по-дългите разстояния в столицата “рицарите” планират да използват и електрически велосипеди. Те могат да пестят не само емисии, но и силите на колоездача, а обмисляният електромобил може да се използва в лошо време. Вредният отпечатък при тези превозни средства обаче ще зависи не само от дела на зелените източници в електричеството, използвано за зареждане на батерията, но и от материалите, използвани в самата батерия. При всички положения се спестяват не само емисии, но и разходи за бензин.

През лятото част от тях изкарват едномесечни стажове в партньорски фирми, които обслужват като куриери. По думите на Апостол малко външни организации имат толкова добър поглед, колкото една куриерска компания, върху доверените корпоративни клиенти, с които работят. “Искаме да включим клиентите си като партньори в тази социално отговорна дейност”, казва идейният лидер на “рицарите”.

Апостол и Гергана искат служителите им да преминават през програма от обучения и да завържат контакти. Така шансовете им на пазара на труда ще са по-добри, ако някога решат да се занимават с нещо друго. “Сега е по-скоро амбиция, но сме го заложили в мисията си – да развиваме всеки, който е част от “Зелените рицари”, казват убедено съдружниците.

И двамата са категорични – София може да е място на разбитите улици и черните джипове, които не спазват правилата, но може хората да я припознаят като град на велосипедистите, в който не искат да вредят на околните и затова са избрали да се движат или работят по този начин.

Източник: Dnevnik.bg

Общо прочитания 5157 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: