2011
04.27

IMG_8157Все повече европейци се качват отново на две колела, отегчени от висенето по спирките на градския транспорт и задръстванията в града.

Стачки в железниците, закъснения на автобуси и задръстените градски улици – има много причини да се използва велосипедът, за да стигнете до работното място, коментира ДПА. Все повече хора, които пътуват до работа, са изтощени от чакане на градския транспорт. Да пълзиш по градските улици в колата си дълго време, за да намериш място за паркиране също е досадно. Тенденцията велосипедът да се използва и за отиване до работното място, а не само за отдих, се наблюдава във Франция и Великобритания.

Германия обаче е класически пример как градските жители се връщат към велосипедите. Според изследователи от германския институт за транспорт Де Ел Ер (DLR) близо 2 млн. души редовно използват велосипед, за да стигат всеки ден до работното си място и да се прибират след това. По думите на ръководителя на проекта Катя Кьолер последните данни са от 2008 г., но сравнени с данните от 2001 г., се отчита увеличение от 1,4 на сто. Всеки който използва кола, за да пътува средно 10% до работа и обратно, харчи 600 евро за бензин или дизел годишно. Директорът на германския велосипеден клуб А Де Еф Це за провинция Хесен Норберт Занден отговаря за проекта “Колело+бизнес” от 2002 г. Този проект е част от националния велосипеден транспортен план за целия район Рейн-Майн. Целта му е да убеди повече хора, които пътуват до работните си места, да се качат на две колела. Идеята е повече служители да оставят колите си вкъщи. Тези, които трябва да пътуват по-дълго, получават някои подсказки как да комбинират най-добре използването на велосипеда и градския транспорт. Броят на компаниите и отделите на градските съвети, които участват в схемата, в момента са 18 като са се включили 40 хил. служители. Една от компаниите, които подкрепят програмата е “Ериксон теликомюникейшън” във Франкфурт. Най-силният аргумент за предпочитанията към велосипеда пред колата или автобуса е здравословният, но финансовият аспект играе все по-голяма роля. Професор Инго Фробьозе от спортната академия в Кьолн доказа чрез тестове колко е здравословно карането на колело. Тази дейност може да предпази и от много от най-честите заболявания. С други думи карането на колело до работа и обратно е отличен начин за компенсиране на седенето при работа в офиса.

източник: Vesti.bg

Общо прочитания 3949 , 1 прочитания днес
  1. Chudesno, neka Bulgaria se zamisli I posledva taka dobriat zapadno evropeiski model sa za zdrave I spestiavania.