2014
07.24

376377�00D�00:�00�00P�00�00v�00e�00l�00o�00�00s�00o�00f�00i�00a�00�00v�00e�00l�00o�00a�00l�00e�00i�00-�00S�00o�00f�00i�00a�00�00O�00b�00i�00k�00o�00l�00n�00a�00-�00D�00r�00u�00j�00b�00a�00�00O�00b�00i�00k�00o�00l�00n�00a�00-�00D�00r�00u�00j�00b�00a�00-�00n�00a�00p�00r�00e�00c�00h�00n�00i�00_�00p�00r�00o�00f�00i�00l�00i�00-�00a�00p�00p�00r�00o�00v�00e�00d�00 �00M�00o�00d�00e�00l�00 �00(�001Как в София е на път да стане една малка революция – за велосипедистите и за планирането на улиците?

След дълга еволюция на отношението към велосипедистите, интегрираната транспортна политика и начинът на планиране на улиците, е на път да стане една малка, но все пак революция в София. Улицата е “Обиколна”, в жк. “Дружба” 2, в
момента – една тясна кална пътечка зад Цариградски комплекс. Тя беше планирана да се превърне в четирилентов автомобилен път, който да достигне бул.”Проф. Цв. Лазаров” и да се свърже с друг такъв четирилентов бул. ”К.Пастухов”. Велоалеята трябваше да се добави при вече одобрен регулационен план, беше планирана върху тротоара, оставайки на пешеходците удоволствието да се разхождат на зиг-заг между стълбовете на уличното осветление.

Планът бе променен – пътят за автомобили се редуцира до реално необходимите за движението там – две ленти, обособи се лента за паркиране – так се регламентира паркирането вместо да се спира нелегално в дясната лента и така остана място да се изпълни двупосочна велоалея, която наистина да може да се използва, широки тротоари за пешеходци и озеленяване. Велоалеята е с ширина 2,5 м и е отделена от автомобилите. Това ще позволи спокойно и сигурно движение на велосипедистите в квартала, добра велосипедна връзка към бул. „Кръстьо Пастухов” и парка при езерото в жк. „Дружба“, както и връзка в посока бул.”Копенхаген” и бул. „Цариградско шосе“.

 Как се случи тази промяна?

С плана на улицата представители на Велоеволюция се запознаха на среща на (бившата вече) работна група за изготвяне на Програма за развитие на велосипедния транспорт в София.

Представен ни бе четирилентовия път, велоалеята беше на тротоара – ту двупосочна, ту от двете страни еднопосочна, като на места мястото за пешеходци беше твърде оскъдно.

Въпреки, че за планa имаше много кратки срокове и се бързаше със строителството, ние не се отказахме да защитаваме най-доброто решение – а именно промяна на профила на цялата улица, вместо да решаваме къде точно на тротоара да начертем жълтата линия между велосипедистите и пешеходците. Категорично застанахме зад позицията новата инфраструктура да не създава конфликт между пешеходци и велосипедисти, още повече, че улицата не съществува в момента. Въпреки това се изтъкваха аргументи, че велосипедното движение пак трябва да се намести по този неудачен и конфликтен начин.

Решихме да оформим всички аргументи в становище до управата на града и да обявим, че решението на този казус ще е лакмус за бъдещето на транпортната политика на града. Улицата не се очаква да е много натоварена – това го доказват вече изпълнената част на ул.”Обиколна”, бул.”К.Пастухов”, а паркирането в дясната лента ще е неизбежно, особено около по-новите блокове. Обявихме се и против безсмисленото разходване на обществени средства за създаването на твърде широка улица, чиято настилка после ще трябва и да се поддържа, а нерегламентираното паркиране само ще създава допълнителна работа на пътните полицаи и ще пропилее обществено пространство (т.е. улицата). Изпратихме нашето становище с предложение за нов профил на улицата до общината (цялото становище на сдружение „Велоеволюция” можете да прочетете тук). Промяната се случи благодарение на разбирането, проявено от членовете на работната група, проектантите от ОП”Софияпроект”, както и на активната подкрепа от страна на общинския съветник Зафир Зарков и последващ разговор с кмета на града Йорданка Фандъкова.

Въпреки че има още какво да се направи, за да може улицата да изглежда с напълно съвременен профил – велоалеята да е отделена с бордюр, широк поне 50-75 см, а не с делинеатор 25 см за сметка на велоалеята, пресичането на страничните улички да стане с повдигната пешеходна и велосипедна пътека, озеленяването да е по-богато и като цяла ивица, (много често в чужбина садят дървета в лентата за паркиране) и др., все пак промяната на профила е малката голяма стъпка в правилната посока.

 Има и други добри новини:

Първо пресичане на софийски околовръстен път за велосипедисти!

Още преди две години когато изграждането на западната дъга на околовръстното шосе при жк. “Люлин” започна да се осъществява, Велоеволюция предложи да се реализира велосипедно пресичане. Първата стъпка бе направена с недълга велоалея по последния участък на бул.„Царица Йоана” в посока Околовръстен път. Впоследствие разбрахме, че въпреки това при кръговото кръстовище на двата пътя велоалеята е забравена. След нашето напомняне и координацията на колегите от работната група на общината, се надяваме проектантът на кръстовището (инфраструктурата по софийски околовръстен път е в ресора на Агенцията за пътна инфраструктура, а не на общината) да проведе безопасно и удобно велосипедното движение. Ако то бъде осъществено, ще даде реалната възможност да се изпълни двупосочно велосипеден трасе до гр. Божурище и гр. Банкя, което би се превърнало в първия извънградски велосипеден път на София.

София иска да промени важна наредба

Много често прилагането на някои добри практики от чужбина за велосипедна инфраструктура се спъва от конкретни ограничения в нормативната уредба. За редица въпроси, касаещи инфраструктурата в градовете ключова е Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. на МРРБ за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територи. Тази наредба в момента е твърде остаряла и неактуална – лаконична е относно различни велосипедни пътища и ситуации, но пък има определени рестрикции и твърде малки минимални ширини. Заради това, а и поради други нужди в проектирането София (напр. облекчаване на условията за обособяване на BUS-ленти) ще предложи промени в наредбата, а Велоеволюция ще се включи с идеи за детайлни подобрения при проектирането на велосипедна инфраструктура – велоалеи, велоленти, велосипедни булеварди, паркиране и др. Очаква се съвсем скоро да се сформира работна група за целта и добре дошли са всякакви предложения от организации и администрация и на други градове.

С тези три стъпки на Столична община сме обнадеждени, че промяната в отношението към велосипедистите започва да се превръща в решаващ фактор за подобряването на условията за движение и живот в града. Ние винаги ще изискваме само най-доброто за велосипедистите и  сме щастливи, че макар и след години неуморното ни писане на становища и вглеждане в чертежи дава резултат. Въпреки че транспортната политика в София е твърде разнопосочна, опитваща се да даде предимство както на обществения транспорт, така и на автомобилите (нерешима задача при ограничено пространство и твърде скъпо преустройство на кръстовища на две нива със спорен ефект), то усещането ни е, че в Столична община вече има воля за реализиране на добри велосипедни практики. Надяваме се тя да бъде подкрепена и с други добри инфраструктурни реализации, които да дадат предимство на обществения транспорт, велосипедите и ходенето пеш.

 

 

Общо прочитания 8130 , 2 прочитания днес
  1. София няма да стане вело-град. Управлението на групировката ГЕРБ е свързано единствено с харченето на парите на Софиянци, събирани чрез скубане с високи данъци, такси, винетки и др. Парите се дават на мутренски фирми, които слагат колчета, плочки, уж кърпят дупки – и то всяка година, а качеството е ниско ! Мутрата-комунист Бойко Борисов имитираше създаването на вело-алеи – по пътя за Княжево или около канала до НДК. Махнаха старите здрави плочки и сложиха нови… Разчертаха с жълта боя тротоари, боята изчезна, а алеи така и няма. При реконструкцията на новите улици и булеварди – също няма вело-алеи !!! НИЩО в София не се прави ЗА гражданите! Те само се скубят, лъжат и изнудват дори……

  2. Браво! С държавните институции не е лесно да се работи. Наистина е нужно някой да им напомня постоянно за Вело алеите. Има много места на които могат да се направят алеи в София.

  3. Я ми кажете след толкова време от тази статия и констатация има ли сега в момента резултат?

Твоя коментар: