2012
05.29

Със Законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, приет на първо четене на 18.5.2012 г., е прието следното изменение:

§ 4. Член 80 се изменя така:
„Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управление на превозното средство;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.”

Сдружение “Велоеволюция” изготви становище в отговор на приетите на първо четене промени в Закона за движение по пътищата.

Призоваваме заинтересованите организации да се запознаят със становището и да ни изпратят техни коментари или да подкрепят вече изготвеното такова!

Организации, които подкрепят становището:

 1. Сдружение „Вело-Русе“
 2. Фондация „Фактор“
 3. Екологично сдружение „За Земята“
 4. Фондация “Outward Bound” България
 5. ПП „Зелените“
 6. Сдружение „Екофорум за устойчиво развитие“
 7. Агенция за регионално икономическо развитие, Сливен

Законопроекта
Становище на сдружение “Велоеволюция”

Репортаж

Общо прочитания 6217 , 2 прочитания днес
 1. Напълно подкрепям вашето становище, но имам някои допълнения:
  1) При придвижване на велосипед в кръгово кръстовище много рядко се дава предимство на велосипедиста. Например на мен доста често ми се налага да минавам през кръговото на околовръстното около София, за да стигна до Банкя. Кръговото е доста натоварено – особено в пиковите часове. Има прекалено много коли, които излизат на изхода за Люлин. Аз обаче трябва да продължа до следващия изход (за Банкя) при което е имало множество ситуации, в които колите ми секат пътя и минават на сантиметри от мен въпреки вдигната ми лява ръка. Веднъж една кола за малко да ме прегази с безумна скорост, а в други ситуации шофьорите ме псуват, че съм тръгнал с колело по пътя… Именно за това аз карам в средната от трите ленти надявайки се, че шофьорите ще ме видят от далече… Така засилените шофьори минават в дясната лента и завиват за Люлин. Ако случайно има някоя кола за следващите изходи кара спокойно зад мен или шофьора ме псува… При всички ситуации карането в най-дясната лента не е опция за мен или за който и да е велосипедист. Аз лично каня всеки депутат да направи една велоразходка по моя маршрут преди да гласуват за закона за каране в най-дясната лента.

  2) много често в най-дясната част на пътното платно има шахти без капак или дупки и всякакви неравности. Освен това, когато е дъждовно времето или когато е валяло има локви, поради липсващи или запушени шахти. Случвало ми се е кола да ме притисне да мина през локва, а под калната локва шахта, а хаштата без капак и аз падам вътре… Именно затова вече не карам в най-дясната част на платното, а карам там където имам добра видимост за пътната настилка.
  Дори да си представим, че по нашите пътища няма дупки в блузост до тротоарите (където има тротоар – това е съвсем друг проблем) и че няма локви по време на дъжд и след това има един друг голям проблем. Много често в най-дясната част на пътното платно има пръст или пясък. Това е изключително опасно за велосипедистите, тъй като при завой или спиране това води до занасяне.
  Но тези депутати, които гласуват безумни закони едва ли са карали велосипед в столицата или където и да било!
  Велосипедистите трябва да се движат, където е безопасно за тях, а шофьорите на моторни превозни средства трябва да се съобразяват с велосипедистите поне в градски условия. Съгласен съм, че по извънградските пътища велосипедистите трябва да се движат в най-дясната част на пътното платно и да носят светлоотразителна жилетка през тъмната част на денонощието.

  3) трябва да има санкции за шофьор на МПС, който отнеме предимството на велосипедист или го постави в опасна ситуация.

  Аз също съм шофьор и се старая да пазя велосипедистите. Бил в скандинавските държави, а и в доста западноевропейски държави и ми се иска нашите политици да копират поне част от техните закони свързани с движението по пътищата или поне тази част от тях, която касае велосипедистите. В Холандия велосипедистите са с най-голямо предимство (друг е въпроса, че имат велоалеи). Дано да изпратят нашите депутати в Дания, например в Копенхаген, на работно посещение, та да видят нашите мили народни представители има ли там велосипедисти със светлоотразителни жилетки (за незнащите да вметна, че Копенхаген е градът с най-много велосипедисти в света).

  Силно се надявам законодателството да работи в наша полза и законите да се предлагат от хора, които поне веднъж в живота си са отишли на работа с колело!

  Поздрави,
  Павел

 2. Пак поредния закон, който ще задължава обикновенните граждани и ще е добре дошъл за служителите на КАТ които ще видят в него начин за печалба.. а правителството просто си измива ръцете до някъде с него, защото е по-лесно наместо да строят вело алеи, да накарат хората да носят тази жилетка- хем печалба, хем начини много за мачакне на нас хората каращи колело..Какво би станало ако стане тежко ПТП, а човека който кара колело примерно е бил без жилетка?! Съда ще го осъди и ще оневини причинителя на ПТП-то! Колко удобно нали!
  Е за това съм против и ще съм против докато правителството не започне да прави улеснения за велисопедистите като вело алеи, като например да може да си качиш колелото в непиковите часове в Метрото и тн.. все неща които ги има в белите държави!

 3. Нека направим протест! Аз съм категорично против тази невероятна глупост! Вие ще пътувате ли с жилетка? Кой ще пътува с жилетка? Не повече от 15-20 процента колоездачи. Нека направим протест!

 4. Организации, които подкрепят становището:
  1. Сдружение „Вело-Русе“
  2. Фондация „Фактор“
  3. Екологично сдружение „За Земята“
  4. Фондация “Outward Bound” България
  5. ПП „Зелените“
  6. Сдружение „Екофорум за устойчиво развитие“

 5. Опасно е да се кара най-вдясно не само заради шахтите, ами и защото има шофьори, които се натискат да изпреварват, дори когато няма достатъчно място И когато има насрещно идващи коли. Когато един велосипед се движи в средата на платното, вероятността от рискови изпреварвания е по-малка. Естествено, когато има възможност, велосипедистът е редно да пропусне моторизирания трафик.

  Има ли текст (ако няма- трябва да има) в Правилника, задължаващ шофьорите на МПС да спазват странична дистанция от минимум 1 метър при изпреварване на велосипед или мотоциклет? Все пак ние, които караме на по 2 колела, сме с много по-голям риск да бъдем понесени от въздушната струя на изпреварващия, или пък да залитнем. Залитването е възможно не само заради струята, ами и от чиста проба уплаха, когато ни изпреварват на сантиметри!

 6. Снощи обсъждахме точно това във Вело Клуб Трявна. Всички в управителния съвет споделяме вашето мнение и за това официалната позиция на клуба е че подкрепяме становището ви.

 7. Също така е много опасно да се кара най-вдясно заради паркиралите до бордюра коли от които по никакъв начин не можеш да предположиш кой и кога ще си отвори вратата и ще те запрати на платното.

 8. Ако не съм с жилетка,а с жълта или оранжева фланелка със светлоотразителни елементи в нарушение ли съм? А ако нося раница?

Твоя коментар: