2012
10.09

Нощните записи от видеоконтрола на София са с твърде ниско качество

Видеонаблюдението в София се оказа практически неприложимо, след като 10 камери заснеха крадец на колело, но това не доведе до залавянето му. Резултатът е от експеримент на екип на bTV, който оборудва велосипед със система за проследяване.

Колелото бе оставено видимо без надзор, но системата показа, че в 23.21 часа то се движи. Технологията показа как крадецът преминава триумфално през центъра на София, за да спре в къща на улица “Никола Славков”.

На мястото на престъплението, пред Централните хали, беше останал само току-що отрязаният от крадеца катинар. След сигнал на тел. 112 от полицията отказаха да дойдат на място и посъветваха да бъде подаден сигнал в районното полицейско управление.

След продължително настояване да се вземат отпечатъци от вещественото доказателство, властите дадоха странен съвет – ако смята, че има отпечатъци, да вземе катинара, да го сложи в пликче и да го занесе в районното.

Според потърпевши, чиито велосипеди са били откраднати, разследването на подобни престъпления не е приоритет за полицията. Затова повечето хора, пострадали от подобни кражби, не търсят помощ от властите.

Екипът продължава да следи пътя на колелото, което сменя два адреса и изминава над 15 километра на собствен ход. Системата за следене показва как велосипедът преминава като на парад пред Съдебната палата, по бул. „Витоша” и след това стига до бул. „Пенчо Славейков”.

Видеонаблюдението на София потвърди тези данни. От охранителните камери стана ясно, че крадецът съвестно е облечен със светлоотразителна жилетка.

Освен добре оборудван, новият стопанин на велосипеда се оказа и ранобуден. В 4.45 часа сутринта откраднатият велосипед предприе ново пътешествие – прекоси половината град на собствен ход и стигна до кв. „Красна поляна”.

В 5.00 часа устройството показ как обектът стига съвсем близо до заложна къща и остава в района около 20 минути. Последва ново обаждане до полицията – този път не от името на гражданин, а като журналисти от bTV.

След сигнала заложната къща бе претърсена, но колелото не бе там. Полицията претърси и близките къщи. По-късно през деня устройството направи малка корекция и се оказа, че откраднатата вещ вече е в блок 131 в “Красна поляна”.

Вечерта велосипедът отново пое на път, стигна до центъра на София, откъдето устройството изгуби връзка със спътника. И изчезна завинаги.

При нощни кадри от престъпленията те не се разкриват лесно, обясниха от МВР

Дали колелото е натоварено на автомобил или батерията просто е паднала, няма как да знаем. 24 часа след кражбата открадната вещ е сменила 3 местонахождения, но престъплението все още не се разследва. Не беше направен и опит да се вземат и отпечатъци от крадеца.

Ще бъде ли достатъчна само информацията от видео наблюдението на София, за да бъде хванат крадеца?

„Ако познаем съответно лицето, от там разкриваме кражбата. Ако дойде лице, което не е криминално проявено от провинцията, може изобщо да не бъде разпознато”, обяснява Янко Янкулов – началник на сектор „ Престъпления срещу собствеността” в СДВР.

Оказва се, че нощните записи от видеоконтрола на София са с твърде ниско качество и става все по-вероятно нашето колело да стане част от статистиката не неразкритите кражби. Която по думите на Янкулов е ниска – около 15%.

На десетия ден след кражбата на нашето колело от Пето районно ни поканиха да дадем показания, за да започне разследване на престъплението. Дали ще успеят да хванат крадеца? Обещаваме нов репортаж, ако го направят.

Общо прочитания 3691 , 2 прочитания днес
  1. Сериозно ли неразкритите кражби са само 15%? Много бих искал да чуя потвърждение дори от един, на който са му намерили колелото, защото не познавам такъв човек, а познавам десетки, на които са им крали велосипеди – естествено без да са намерени след сигнал в полицията.
    Лично аз подадох сигнал, когато ми откраднаха моето миналата есен, заедно с всички данни от сервизната книжка като номер на рамката и единствената новина от полицията беше, че нямат никакви следи и ме питат дали съм съгласен да прекратят разследването.
    Струва ми се, че статистиката би трябвало да е по-скоро 99% с тенденция към 100% за велосипедите. Определено любимото ни МВР трябва да помисли какво може да направи по въпроса с кражбите на колела, което е огромен проблем поне за столицата. В момента придвижването с велосипед е възможно само ако в началната и крайната точка на пътуването имате сейф, където да оставите колелото.

Твоя коментар: