2012
04.20

maraton-londonЕвропейският Вело Маратон е вдъхновен от Младен Белчев, който мечтаеше от години да извърти 3500 км. между Лондон и България. Младен живее в Плевен, където е известен с множеството си доброволни участия в спортни изяви из цяла България. Той се занимава от дете със спорт, като най-изявен е в лекоатлетката и колоезденето. През май 2011, точно година от пенсионирането си и 2 дни след завършването на 3150 км. вело маратон – обиколка на България 2011, Младен става жертва на пътнотранспортно произшествие и претърпява множество травми.

Когато вижда за първи път баща си, в интензивното отделение в Плевен, дъщеря му Екатерина решава, че ще направи всичко възможно, за да помогне на баща си да кара отново и да осъществи мечтата си да прекоси Европа на колело. Така между посещения в болницата и разговори с колеги колоездачи на баща си, стартира организацията на Европейският Вело маратон за безопасни пътища от България до Лондон за Олимпийските игри.

Продължителност: 50дни, Участниците, могат да се включат за колкото време искат. Предварителната заявка за участие е задължителна.

Основната група – Мисионерите – челна група от 10 до 30 души, която да стартира от България

Частичното участие –хора от цяла Европа, чрез предварителна регистрация,

Разстояние: Около 3660 км

Маршрут: България, Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия, Швейцария, Германия, Франция, Холандия, Белгия и Обединеното Кралство, по маршрути от Euro Velo 5, 6 и 8, по протежение на реките Дунав, Рейн,  Майни Темза.

Евро Вело е проект на Европейската федерация на велосипедистите (ECF) за разработване на мрежа от висококачествени колоездачни маршрути, свързващи всички страни в Европа. Те могат да се използват от туристи за дълги колоездачни пътувания и от местните хора за ежедневни транспортни нужди.

Цел: ЕВМ – да бъде вело мероприятието на 2012 и да вдъхновим колкото се може повече хора да карат колело. И да завършим успешно в Лондон за откриването на Олимпийските игри.

Маратона ще носи алтернативен Олимпийски огън, която да напомня за безсмислените жертви, които загиват на пътя всеки ден.

Ние искаме да постигнем повече от каране на колело за 3500км, а именно:

  • Маратона да  насърчи безопасност по пътищата и да популяризира колоезденето като здравословен, евтин и природо съобразен начин за придвижване.
  • Маратона да обедини Европейското велообщество и да промоцира Евро Вело Маршрутите.
  • Да организира мероприятия в 11 държави с помощта на местни организации и бизнеси, на които ще поканим кметовете и местните управления. Да им предадем факла с Олимпийски огън и да ги призовем да  вземат незабавни мерки за подобряване на условията на пътя за придвижване пеша и с велосипеди.
  • Да оставим нещо след себе си – документален филм за колелото – какво символизира, какво означава за всеки един от нас, какво е неговото бъдеще.

Програмата за събитията още ще включва колоездачно обучение и обучение по безопасност на движението, осигурено от местни организации. А също така вело кино,магазин, презентации, състезания и занимателни кръжоци.

Хранене – приготвяне на храната от самите участници с хранителни продукти снабдени или дарени от местни производители.

Пилотната кола – моторизирана каравана, която ще съпътства  групата през цялото пътуване, като ще се използва основно за щаб квартира, за приготвяне на храна и за транспортиране на багажа.

Пренощуване – диво лагеруване с разрешение от местните власти или на къмпинг и/или в хостели.

Енергия за събитието – със слънчево или велосипедно захранване.

Защо популяризиране на велосипеда?

Велосипедът е символ на свободата, на здравето, на екологичния транспорта и опазването на природата и дори на женската еманципация. От създаването си велосипедът има огромно влияние върху човечеството, както културно така и за развитие на индустрията, без измайсторяването на колелото – нямаше да съществуват и автомобилите.

Днес велосипедът е все още един много популярен начин за придвижване, но на пътя има много повече участници и условията и правилата са на страната на по-опасните моторизирани превозни средства. Всяка година хиляди велосипедисти и пешеходци стават жертви на катастрофи. Ние искаме този брой да се намали като увеличим броя на велосипедистите – колоезденето е по-безопасно, колкото повече хора карат колело.

Увеличаването на колоездачите, води до повишаване на безопасността поради три основни причини:

• С увеличаването на броя на велосипедистите, водачите на превозни средства стават по-съзнателни за присъствие им на пътя и по-наясно с поведението на  велосипедистите – могат по-лесно да предвидят техните действия и поведение.
• Увеличава шансовете шофьорът също да е велосипедист, което означава, че той ще е по-склонен да се постави на мястото на велосипедистите и да разбира поведението им на пътя и как автомобила влияе на другите участници в движението.

• Повече хора на колело води до по-голяма политическа воля за подобряване на условията за велосипедисти.

И ощеЩафетата на алтернативния Олимпийски огън или Европейски Вело маратон за безопасни пътища (Road Peace)е международен 50-дневен колоездачен тур, преминаващ през 11страни, вдъхновен от български колоездач ветеран и любител спортист Младен Белчеви неговият невероятен късмет да оцелее след нелепа катастрофа, която го оставя физически неспособен.  Неговият план бил самостоятелно да измине разстоянието между България и Лондон  и сега, въпреки травмите си, Младен ще се опита да измине 3500те км използвайки полегнала триколка от фирмата Хазе (HASE) и екип от около 20на приятели, колеги, ентусиасти и 3 от четирите му деца. Много европейски велосипедисти ще се присъединят към него за насърчаване на колоезденето, за призоваване към по-безопасни пътища, устойчиви методи на транспорт и Евро Вело мрежата от маршрути за колоездене. Щафетата ще предостави възможност на хората притежаващи билети за Олимпийските игри и обичащи колоезденето безопасно да се придвижват през Европа до Олимпиядата.

За повече информация и записвание:

http://www.velomarathon.eu/%D0%B5%D0%B2%D0%BC2012/

 

 

 

Общо прочитания 4136 , 1 прочитания днес
  1. http://2pedal.com/sites/default/files/EuroVelo_map2007.pdf За съжаление, само в България няма маршрут, а би могло да има от Румъния до черноморското ни крайбрежие.

Твоя коментар: