2015
10.12

dsc2682

Преброяваме ли велосипедните потоци е редно да преброим и километрите велоалеи по които (уж) спокойно биха могли да се движат велосипедисти.

 

 

Равносметката ни за изтичащия управленски мандат в столицата е следната:

велоалеи 2015 г. 2011-2014 г.
бул.Сливница 2  
бул.Тодор Александров 2.65
ул.Княз Борис I 0.65
бул.Копенхаген 1
ул.Обиколна 1.5
бул.Ломско шосе   1.7
бул.Мария Луиза 1.75
Надлез Надежда 1.1
бул.Гоце Делчев 2
бул.Бъкстон 1.37
бул.България 2.3
бул.Ив.Гешов 0.84
Разстояние в km за периода 7.8 11.06
Общо km велоалеи за мандата 18.86

 

Налични велоалеи:

по-стари велоалеи до 2011 г.
бул. Цар Борис III 5
Ловен парк 1.1
бул. Евл.и Хр. Георгиеви 2.7
НДК 2
Южен парк 2 1.7
жк. Младост 4.8
Общо km налични велоалеи 36.16

За последните четири години бяха построени общо 18.86 km велосипедни алеи. Част от тях всъщност са велосипедни ленти, имаме и дори лента за срещупосочно движение по еднопосочната ул. Княз Борис I.

В програмата си за местни избори 2015, настоящият кмет – г-жа Фандъкова отчита построени 50 km велоалеи. Там не става ясно кога са били построени, дали става въпрос за всички налични велоалеи или само за тези изградени през изтичащия мандат.

Нашата сметка показва 18.86 km за последните четири години и общо 36.16 km налични велоалеи в София.

18.86 km < 36.16 km < 50 km

Можем само да гадаем откъде произтича разликата и да направим няколко уточнения:

 • за пресмятане на разстоянията използваме онлайн карта;
 • вземаме предвид дължината на участъка в който има велоалея, независимо дали трасето е двупосочно или с еднопосочни платна от двете страни на улицата;
 • велоалеята по бул. Цар Борис III бе обновена, а не новоизградена, поради което нейната дължина присъства в пресмятането извън разглеждания период;
 • велоалеята по бул. Витоша бе заличена заради изграждането на пешеходна зона.

Всеки може да направи справка и провери пресмятането с наличните онлайн инструменти.

Помним и заявените в публичното пространство намерения, както от г-жа Фандъкова, така и от нейния екип. Например:

 • обещанието за 100 км велоалеи до 2013 г.
 • обещанието за 60 км. нови велоалеи през 2015 г.
 • уточнение за изработени планове за 100 км велоалеи във форум на в.”Капитал”
 • Но, нека не издребняваме с разни километри. Отчитайки постигнатото, помолихме софиянци да направят оценка на велоалеите в София. Допитването е все още активно, а актуални резултати можете да видите тук. Обобщената оценка на потребителите велосипедисти е “среден”.

  Разбира се, ние знаем че освен видимо извършеното по улиците, в администрацията е свършена още много работа по подготовка на техническите проекти за нови велосипедни алеи, велосипедни ленти и зона за движение 30 км/ч в централна част на София. Част от тях трябва да бъдат завършени през 2015 г. Надяваме се строителния сезон до края на годината да протече с хубаво време и безметежни обществени поръчки.

  Разбира се също – ние винаги ще имаме забележки по качеството на инфраструктурата – не само защото искаме най-добрите и най-безопасни решения. Ние знаем, че нормативната база за проектиране, спящият софийски строителен контрол и автомобилната религиозност пречат на проектантите да се развихрят. Тези оправдания слушаме вече 8 години, откакто Велоеволюция съществува. Но хайде стига – очакваме и изискваме не просто повече велосипедна инфраструктура, а качествени велосипедни решения като част от добра транспортна политика. Оставаме в готовност да следим и подпомагаме администрацията да постигне това.

  А докато обещаните велоалеи станат готови, продължаваме да велосипедираме все повече

  .

Общо прочитания 7234 , 1 прочитания днес
 1. Има поне 2 не особено смислени велоалеи в Дружба, а никъде не споменавате Дружба.
  Едната е около спирката на метрото и завършва около РУМ-а на Дружба 2, а другата е някъде около бул. Копенхаген и май не води за никъде.

 2. Корекция: Видях, че едната велоалея в Дружба е спомената – ул. Обиколна – това е тая до бул. Копенхаген. Другата от метрото веднъж я ползвах за навлизане в Дружба 2 като идвах от булеварда. Проблем при нея е, че никой не я почиства. Иначе е много добра.

 3. @ Симо Симов – втората велоалея, която имате предвид за кв. Дружба, вероятно е именно тази по бул. Копенхаген – в таблицата е на ред 4.

 4. Последната велоалея по Сливница е пълна скръб. Безумие да се стеснят толкова много лентите за движение, само и само да има велоалея. Да не говорим, че е изключиелно опасно автобуси да профучават до теб, когато си на колелото и да има предпоставка за ПТП. Велоалеята трябваше да е по тротоарите на Сливница – те не се използват и 5 % от капацитета си за пешеходци. Ама трябва акъл.