2015
05.26

3-color.gif

Най-работливите велосипедисти в най-велосипедните градове и най-задружните отбори от класациите на www.bike2work.be в кампанията “До работа с колело” ще бъдат отличени на 31 май с кратка церемония в София и отпразнувани с велосипедно кино на открито.

Ще разберем колко велосипедни километри навъртяха участниците в кампанията през тази година, какво се случва в горещите велосипедни точки в столицата и в страната. Освен с ексклузивни данни от преброяването на велосипедисти в столицата ще разкажем как кампанията накара велосипедисти от различни градове да започнат промяна в своя град.

Финалът на месецът за ходене до работа с колело избрахме да е различен и провокативен. Традиционното софийско велошествие ще заместим с велосипедно кино на открито. Каним ви заедно с велосипедите ви да погледнем в една сходна на нашата реалност – в голям град страдащ от задръстени улици, но пълен с велосипедисти които започват промяната. С филма Auto*Mat търсим вдъхновение и подтик към велосипедно бъдеще на нашите градове. Чешкия режисьор Мартин Маречек разказва лична история за велосипедния активизъм в Прага. Жанровото съчетание на документ, анимация, и музикален клип пита: Велосипедист или популист е кмета на Прага? Ние ли управляваме града или той нас?

Кое от действията на пражките велосипедисти да приложим у нас? – нека видим в неделя, 31 май от 20.00 ч. при кръглия бар в градината Св.Седмочисленици в София.

Събитието се осъществява с ценната подкрепа на магазини стената, Велодиспансер Fix&Ride и Чешки център, София.

За пръв път от 18 години насам велосипедното майско шествие в София няма да се състои ЗАЩОТО многобройните вело-шествия в София и в страната в последните години изиграха своята роля. За велосипедите се заговори, започна строителство на велосипедна инфраструктура, но велосипедистите не са доволни. Компромисите с качеството и безопасността на велоалеите, и на пътищата въобще, не трябва да се правят повече. Обещанията на местните власти често завършват с пълно фиаско и почти неизползваеми алеи за велосипедистите. Липсва яснота в плановете на общините, продължава работата на парче в градовете, пилеят се обществени средства. В това време деца на колела и възрастни велосипедисти са потърпевши от пътни инциденти заради бездействието на институциите по отношение на пътната безопасност. Това не е мотивация за весели велошествия, а за вглеждане по-дълбоко в детайлите и намиране на решения.

Общо прочитания 2933 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: