2009
04.18

Денят на Земята 2009: ЗЕЛЕНАТА ГЕНЕРАЦИЯ

от сайата на Мрежата Ден на Земята – http://earthday.net/

Денят на Земята 2009, 22 април, ще отбележи началото на кампанията “Зелената Генерация”, която ще бъда във фокуса и на 40-годишнината на Денят на Земята през 2010 година. С наближаването на преговорите за ново глобално споразумение за климата, идващи през декември, 2009, Денят на Земята, трябва да бъде ден на действие и гражданско участие, за да се защитят основните принципи на Зелената Генерация:

  • Бъдеще без въглероден двуокис на основата на възобновяема енергия, която ще ни освободи от зависимостта ни от изкопаемите горива, включително и въглищата.
  • Индивидуална ангажираност за отговорно и устойчивото потребление.
  • Създаване на нова зелена икономика, която ще избави хората от бедността чрез създаване на милиони качествени зелени работни места и ще превърне глобалната образователна система в зелена.

Денят на Земята 2009: БЪЛГАРИЯ

София

  • Рано от зарана алпинисти и катерачи спускат от централни сгради и кръстовища обемно-мащабни трансперанти със про-землянски послания.
  • От 11 часа в градинката на Народното събрание – изложба на Красиви Землянски Снимки на фотографи от Photosynthesis, ученици от Художествената гимназия и студенти специалност „плакат” в Художествената академия. Също така множество информационни материали и щандове за това как можем да живем в хармония с природата – по землянски. Във виртуалното протранство пък откриваме изложбата “Oтражения” на Александър Иванов.
  • Велосипедираните Земляни си правят едно мощно critical mass шествие в защита на чисто землянската ни нужда от въздух.
  • в 18.30 часа всички съвестни ЗЕМЛЯНИ, осъзнали, вече, че със сигурност не са марсианци, се събираме на Храм- паметника “Александър Невски” за най-дългото хоро в защита на природата и землянските си нужди с музика на самодейни фолклорни състави, събирачите на културни и музикални традиции от Мелнишко „Леб и Вино”; Концерт-купонът ще продължи с участието на Елица и Стунджи, Уикеда, Мерудия и Теди Кацарова.

Пловдив

  • Изложба в Центъра за детско творчество в стария град, където сдружение “Зелени Балкани” ще награди децата участвали в конкурса.
  • Информационна акция на главната

Сливен

Тази година решихме да отбележим Деня на Земята и в Сливен! Решихме да организираме концерт за Земята и за приятелите по земята…… Каним ви да дойдете да се веселим заедно и да научим какво се случва с природата на България, с нашата природа! Подготвили сме джемсешън с Джеймс и приятели. Сега вече разбирате, че наистина ще е много весело при нас!

Плевен

Oт 17 ч., в плевенската галерия – дарение „Колекция Светлин Русев” можете да влезете в света на представлението „Земя – Ямез”, където ще ви чакат ЧовекътпредидабъдеЗемя, Онзи, Другитекоитосегасаснего, Другитекоитогиестрах, Другитекоитовеченегиестрах, курабийки с късметчета на входа, малко музика, малко поезия, едно изпълнено със светлина пространство, обитавано обикновено единствено от картини и скулптури, засаждане или изтръгване на цветя – последното зависи изцяло от публиката – и още интересности. Представлението е организирано от ученици от Езиковата гимназия, Математическата гимназия и ОУ “Йордан Йовков”.

Общо прочитания 3247 , 1 прочитания днес