2008
11.03

от сп. „Бизнес и екология”

Група от около 100 души, всеки от който на колело, се срещнаха в навечерието на последния петък от месец май на езерото Ариана в началото на Борисовата Градина в София. Те бяха решили да карат колелетата си заедно, като голяма група, в центъра на София и по време на пиков час, когато градът е претоварен от атомобилен трафик.

Критичната маса (от англ. critical mass) от колоездачи е движение, което съществува от 1992 г., когато в Сан Франциско няколко десетки колоездачи излизат на улиците, след като предварително са получили флайери за събитието. Critical mass обикновено не се събира от организация или фирма, а е среща на граждани, които искат управляващите да забележат, че градовете не са устроени достатъчно добре за велосипеден транспорт, и да променят това. По-късно critical mass прераства в събитие, което се случва всеки последен петък от месеца в много градове по света.

През последните години броят на колоездачите в България също непрестанно се увеличава. Причините за това са много. Една от тях е нарастващата цена на градския транспорт и удобството да ползваш собствен автомобил. Много от младите и социално ангажирани хора в България предпочитат колелото също така защото е екологично чист транспорт, задръстванията в големия град се избягват лесно ако си на велосипед, но не на последно място и защото колоезденето е приятно и здравословно.

Целта на колоездачите, които се срещнаха на 30 май в София, не беше да увеличат задръстването в града. Единственото, което те искат, е да ги забележат – както шофьорите в колите си, така и служителите на Столична община. Велосипедистите минаха по улица Московска и за кратко спряха пред сградата на градоначалника, скандирайки: “Велоалеи!”

Групата от колоездачи, движеща се по софийските улици и булеварди, не предизвика сериозно объркване на трафика. След като обиколиха няколко пъти храм-паметник Александър Невски и минаха по улица Московска, велосипедистите стигнаха до булевард Патриарх Евтимий по улица Георги Сава Раковски, от там се насочиха към Националния дворец на културата, а след това се върнаха по булевард Левски до Паметника на съветската армия. Полицията спря голямата група за кратко на ъгъла на улица Георги Сава Раковски и булевард Патриарх Евтимий. Служителят на реда настоя колоездачите да спазват правилника за движение по улиците, като се движат в колона по един. Цялата обиколка отне около половин час, но ефекта от нея беше поразителен, защото в този пиков час много шофьори и пешеходци забелязаха софиянците на две колела.

Подобни велосипедни шествия се организират по един или няколко пъти годишно в София още от 1995 г., но разликата е, че при тях общинските власти получават уведомление, осигуряват полицейска охрана и спират движението по улиците от маршрута на колоездачите.

Софийски велисипедисти започват да внасят предложения с конкретни маршрути за велосипедни алеи в общината още през 2003 г. Предложения са внасяни от неправителствени организации, включително Регионалния екологичен център и За Земята. През 2002 г. Научно-техническия съюз по транспорта и Национален Клуб “Бибит” изготвят Концепция за развитието на велосипедния транспорт в България и Програма за действие по внедряване на велосипедния транспорт в Република България, и ги изпращат на Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на траснпорт и други институции, но не получават отговор.

В началото на 2008 г. за първи път колоездачите в София постигат малка победа. При приемането на бюджета на Столична община за 2008 г. първоначално не залягат средства за велосипедни алеи, но след поредица от писма, които сдружение Велоеволюция изпраща до общината, софийската администрация према необходимите промени и отделя 5.3 милиона лева “за тротоари и велосипедни алеи”. Първите планове за нова велосипедна алея, успоредна на булевард Евлоги Георгиев, както и за ремонт на единствената съществуваща досега колоездачна зона паралелна на булевард Цар Борис III, стават реалност. През месец юни Столична община обявява конкурс за фирма-изпълнител на двата запланувани за изработване през 2008 г. велосипедни маршрута.

Общо прочитания 3365 , 1 прочитания днес
  1. Чудя се защо само веднъж се събраха толкова много хора за Critical mass-а. Може би трябва да се измисли нещо, което да прави сбирките интересни за велосипедистите и да им предлага нещо ново всеки път за да идват и да викат и други със себе си.

  2. И аз се чудя защо само един път се събраха според мен това трябва да бъде един от спортовете което всеки да пробва ида види колко е полезно за здравето и аз съм един от веломаниаците но никой не мисли за велосипедистите че и този спорт дае от един от уникалните спортове.