2009
12.07

DSCF1017В неделя на 6 декември 2009 г. сдружение “Велоеволюция” организира велошествие по случай Срещата на върха по въпросите за климата, която започва от днес – 7 декември 2009 г. в Копенхаген. Велошествието е част от акциите на Българската коалиция за действия срещу промените в климата.

Защо велошествие и защо велосипеди?

– Защото, както всички знаем, велосипедът е най-екосъобразното превозно средство. Знаем, че в трафика той освен че е най-бързият начин за придвижване, е и с нулево количество вредни газове, отделяни във въздуха. Затова ние смятаме, че това е един от начините, с които можем да спомогнем за предотвратяване (или поне забавяне) промените в климата.

DSCF1034Ето и как протече и самото събитие:

Около 13:00 ч. пред НДК започнаха да се събират велосипедисти. Имаше хора от различна възраст; каращи в града, както и планински колоездачи. Наброяваха над 30 души.

За случая Ели Грънчарова беше изработила оригинален плакат, показващ значението на велосипеда за опазване на околната среда.

Потеглихме в 13:40 ч. в колона. Шествието премина през бул. “Витоша”, където към нас се присъедини Георги Стефанов от  WWF. Преминахме по жълтите павета пред Президентството, Министерския съвет и Народното събрание, през Софийския университет и на Орлов мост колоната зави обратно към НДК, като мина по велоалеята на бул. “Евлоги Георгиев”. По пътя раздавахме листовки на минаващите хора, с обяснение колко е важно ние самите да бъдем отговорни и да се грижим за опазването на природата.

Обиколката продължи близо час, като завърши отново пред НДК.

Събитието беше отразено в снимки от репортер на в-к “Дневник”. Ето и галерията.

Във връзка със Срещата на върха по въпросите за климата днес в 17:45 ч. в предаването “Нещо повече” на програма “Хоризонт” председателят на “Велоеволюция” Иво Делин ще даде телефонно интервю.

Свързани новини: Програмата за всички събития свързани с промените в климата

Галерия: Велошествие – 6 декември 2009 г.

Общо прочитания 2565 , 1 прочитания днес