2011
08.27

Главният архитект на София Петър Диков в интервю за съвместния сутрешен блок на Дарик радио и БНТ „Денят започва с Витамин”

извадка от интервюто…

Петър Диков © снимка: Sofia Photo Agency, архив  В София няма все още специални места, където да се оставят велосипедите.

Има, но са малко и за съжаление не са добре охраняеми. И тези, които карат велосипеди, един от проблемите, които поставят, е, че велосипедът е, така, скъпо удоволствие, относително, разбира се, а много малко са местата, където човек може да ги остави спокойно.

А вижда ли се в бъдеще и моментът, в който, подобно на други европейски градове, жителите на София ще могат да карат велосипед под наем, след това да го оставят някъде, тогава да го взима друг човек и да го кара, една чудесна практика?

Не само се вижда, а това ще бъде едно от основните ни усилия в следващите 2-3 години, защото, може би на някой ще прозвучи като шега, но велосипедът предстои да стане основна част от градското движение, и не защото някой иска хората да си правят безплатен фитнес сутрин или вечер, а защото това е една част от автономността на хората, която напоследък все повече се вижда как е… като реакция на глобализацията, защото глобализацията е нещо, което е изключително полезно за човека, но в последните години, пък даже бих казал и месеци, животът показва, че е и нещо много опасно. И е хубаво, когато човек бъде автономен и относително независим.

Цялото интевю можете да прочетете и чуете тук: DarikNews.bg

Общо прочитания 5880 , 1 прочитания днес
  1. Каква болезнена амнезия… забравя бързо човека своите думи… за наше щастие.

Твоя коментар: