2013
02.18

velo-problemiКакви са проблемите пред велосипедистите в София – разказва Златина Йовкова – чуйте нейния репортаж. Чуйте и Петя Петрова и Михаела Райкова от сдружението „Велоеволюция“ – какви са резултатите от преброяването на велосипедистите в София, какви са основните проблеми, има ли интеграция на велосипедния и градския транспорт, какво трябва да се промени?

Да се придвижваш с велосипед в града понякога е не само трудно, но и невъзможно. В София алеите за колоездачи са недостатъчни и все още няма изградена мрежа. В същото време голяма част от шофьорите на пътя са нетолерантни към велосипедистите.

Макар и не толкова осезаемо – в бъдещите инфраструктурни проекти на Столичната община се залагат платна за придвижване с велосипеди. Добрите намерения обаче, не винаги са правилно изпълнени, ако съдим по завършилият преди време пътен участък при кръстовището на бул. “Драган Цанков“ и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“, когато се оказа, че заграждения изненадващо прекъсват велоалеята. Естествено гафът набързо беше поправен, но това само засили убеждението, че вело придвижването не е приоритет на общината.

Все пак не липсват програми и планове за развитие в тази посока. Принос към тях има и сдружението “Велоеволюция”, което е направило проучване за това кои са най-натоварените велосипедни кръстовища в София. Целта е да се покаже в кои участъци са нужни повече алеи, както и да се затвърди, че вече изградената такава инфраструктура се използва и е необходима.

За колоездачите обаче не е важно само как да се придвижват по столичните улици, но и как да съчетаят това с превозните средства на градския транспорт. Михаела Райкова, координатор във „Велоеволюция“ споделя, че все още е трудно да пътуват с автобуси, особено по тези от линиите, които отиват до Витоша. До някъде успокояващо е, че в наредбата за превоз на пътници е записано, че може да превозваш велосипеда си в метрото.

Източник: http://radiosofia.bnr.bg

 

Общо прочитания 3581 , 1 прочитания днес
  1. Велоеволюция няма ли отношение към протестите?

Твоя коментар: