2009
12.07

В края на месец ноември се прие бюджет, в който Столична община залага 2 млн. лв. за строеж на велоалеи в кв. Младост. От пресата научихме, че освен с велоалеи, догодина кв. Младост ще се сдобие и с велосипеди под наем. Идеята е на главния архитект на столицата Петър Диков. Той обяснява, че велосипедите ще бъдат 20 на брой, като за тях ще бъдат изградени паркинги на метростанция “Младост 1”. За да получават велосипедите под наем, столичани вероятно ще трябва да си закупят специални карти за брой пътувания. Идеята на картата е да бъдат запазени личните данни на гражданите, като по този начин ще се избегнат кражбите и захвърлянето на колелата. Цената на картите още не е изяснена.

В много европейски градове вече има такива мрежа от велосипеди под наем, например Париж, Барселона, Рим, Дюселдорф, като бройката на колелата достига до 20 000, разпръснати в десетки и стотици пунктове. Системата е много успешна, а проектите са изгодни за градовете, понеже на цената на един автобус могат да бъдат закупени много колела. Същевременно ползването на велосипеди излиза много по-евтино, а също така допринася за опазването на околната среда.

Това, което се случва в София, от една страна е хубаво, защото показва, че има желание да се работи в тази насока, и че нещата лека полека започват да се случват.

От друга страна, боим се, че системата няма да функционира пълноценно. Хората ще започнат да ползват велосипедите и ще се окаже, че те са недостатъчни и ще има трудности с равномерното им разпределение на територията на квартала. Невъзможно е с 20 колела да се постигне интегрирането на велосипедния с градския транспорт макар и това да се афишира като първоначален етап. Столичните общинари отново рискуват да останат неразбрани въпреки добрите си намерения.

Според наблюдения и проучвания на сдружение “Велоеволюция” над чуждестранни столици и големи градове, с добре развита велосипедна практика, подобно начинание не би се увенчало с успех при така замисления му план. За развитието на практиката за велосипеди под наем са нужни, освен развита велосипедна инфраструктура и предварителни анализи, съставяне на цялостен велоплан на града, чрез които да се определят приоритетните за това места. В началото всеки град започва с няколко велопаркинга за велосипеди под наем в централните части на града, за облекчаване на трафика там и промотиране на услугата. С времето и разширяването на велосипедната инфраструктура, би трябвало да се разширява и кръга на велопаркингите. Когато начинанието се започне само в краен квартал, не би постигнало успех.

Източник: Монитор

Общо прочитания 7531 , 1 прочитания днес
  1. Здравей те! Тази система съм е виждала в Рим,но там всичко е автоматично.Незнам как се постига ,регистрацията на нов ползвател и заплащането за 1час предполагам са чрез SMS.Но нашите кметове и управници достатъчно много пътуват и служебно и частно,защото съм ги виждала на пазар в Рим по време на сезонни разпродажби е могат да се поинтересуват каква е сиситемата.Но наистина трябва цялостен план и пунктовете да саповече от 1брой.Така замислено в този момент ще се разбаре,че резултата е откраднати и счупени велосипеди и изхарчени пари.Пък и ние не сме дорасли в мислите си за пазене на чуждата стока ,първата мисъл на българина как да го крадне или нещо подобно.Затова,моля Ви първо помислете ,а после харчете!!!!

Твоя коментар: