2010
04.28

Ден на ЗемятаСдружение “Велоеволюция” се включи в отбелязването на световния ден на Земята, който се чества на 22 април. Започнахме със съзтезание между четири вида превозни средства, което се излъчи директно по националната телевизия БТВ. Автобус, автомобил, мотопед и велосипед се съзтезаваха от х-л Плиска до НДК (~6 км. ). Едновременно пристигнаха мотопедът и велосипедът – за 11:00 мин. Десетина минути след тях пристигнаха участникът съзтезавал се с градски транспорт, а три минути след него и автомобилистът. Равносметката е ясна за всички. Велосипедът се представи безспорно като най-евтин, най-предвидим и най-чист транспорт. Това беше призив към хората да се обърнат към земята и всеки да даде своя малък принос за един по-чист и зелен свят. Вечерта завърши с подобно съзтезание от различни точки в София. Предварително записали се доброволци, както и включили се в последния момент граждани решиха да измерят времето, за което стигат от една точка до друга използвайки различни превозни средства.

В съзтезанието се включиха 50 души. От тях 36 велосипеда, трима пешеходци, 4-ма използваха градски транспорт, два автомобила, два мотоциклета, един електровелосипед, един доброволец взе разстоянието с тичане, а едно прекрасно момиче дойде от кв . “Надежда” на кънки.

От ъгъла на бул. “България” и бул. “Гоце Делчев” до езерото “Ариана”, велосипедистите пристигнаха за 12:25 минути средно време. Същото разстояние от пешеходци е взето за около 40:00 минути, колкото е отнело и на придвижващ се с градски транспорт.

От Интерпред до езерото “Ариана”, велосипедст е стигнал за 7:00 мин., а пък тичащ гражданин е взел същото разстояние за 19:00 мин.

От МОЛ София се включиха само велосипедисти, които взеха разстоянието средно за 10:20 мин.

От кв. “Надежда” на кънки за 45:00 минути се придвижи и млада доброволка.

От Автогарата в кв. “Овча купел” за средно 22:00 минути пристигнаха велосипедистите, а мотоциклетистите взеха същото разстояние за около 17:00 минути.

Електровелосипед от “Симеоновско шосе” 34 пристигна до езерото “Ариана” за 13:00 минути.

От УНСС велосипедистите стигнаха за средно 16:25 мин. Автомобил по същия маршрут взе разстоянието за 17:00 минути.

От зала “Универсиада” велосипедистите бяха на езерото “Ариана” за 8:00 мин., пешеходец за 15:00, а с градския транспорт – 21:00 минути. Същото разстояние изминато с маршрутка отне 10:00 минути.

От хотел “Хемус” за средно 10:00 минути пристигнаха велосипедистите, с автомобил това разстояние се взе за 20:00 мин., а за градския транспорт е отнело 25:00 мин.

От НДК велосипед пристигна за 10:00 минути, а от НБУ – за 45:00 мин. От стадион “Герена” разстоянието за велосипед отнема 16:00 мин., а от кв. “Драгалевци“- 31:00 мин. От Бизнес парка – 30:00 мин., а от 7-ма поликлиника – 20:00 мин. е отнело за велосипедисти.

За всеки изводът от това съзстезание може да бъде субективен. Важното е да покажем отговорността си, да пренебрегнем суетата, а защо да не покажем стил без да замърсяваме.  Какво по-стилно и модерно от един чист и отговорен свят.  Разстоянията в София изглеждат големи, само когато чакаш в задръстване. Замисляли ли сте се за алтернатива.

Земята е по-силна от нас. Нека не го забравяме.

Общо прочитания 3999 , 1 прочитания днес
 1. От зала “Универсиада” тръгнахме 2-ма ! …другите нещо са ви излъгали =) Велосипед и маршрутка, а и времето ми беше 7 минути…

 2. @Серж, за градския транспорт правихме засичания и през ЦГМ, а пък явно не сте се засекли и с пешеходеца.

 3. Явно пешеходеца е тръгнал доста по-рано или не е пешеходец а маратонец, защото за да стигне за 15мин. трябва да се е движил приблизително с 9км/ч.

  За маршрутката, отне 11мин и то с ходене 5мин до спирката.

  Може следващия път да не каните други освен велосипедисти и за останалите направо да си напишете каквото ви се харесва. Поне да не си губим времето останалите участници.

 4. Няма как някой от нас да се движи успоредно с всеки участник, за да му засече времето. Записвали сме данните пред вас. Ако някой е видял несъответствие, защо тогава не се е обадил?! Или може би някой е казал просто колко време му е отнело, без да се замисли, че има и ходене пеша 🙂 Аз лично ходя много бързо пеша, има и доста преки улички. За сметка на това, като карам колело, съм доста внимателна и съм бавна, в сравнение с други хора. Разликата в различните видове транспорт е и избора на маршрут. Описали сме данните, които са подали самите участници. Ако някой е бил недобросъвестен с цел да изглежда по-бърз – очевидно не е схванал целта на това, което организирахме. А иначе, който желае да помага с идеи или в организационен план е добре дошъл :-), за да може следващия път да направим по-добра организация и да съберем не само критика 🙂

  И понеже и аз писах резултатите, държа да кажа, че не съм си писала каквото ми харесва, а само и единствено каквото ми е казано като време и транспорт, и то пред самия участник.

  И все пак благодаря за критиката, тя винаги е полезна 🙂

 5. По мойте изчисления, от централния вход на залата до входа на Борисовата градина е приблизително 1км и 900м по най-прекия път за пешеходци. Ако човек ходи бързо или да го кажем много бързо, като мен, и постигне средна скорост от 8 км/ч то това е точно 15 минутки ходене, с приблизителна разлика от 1-2 минутки е напълно допустимо да се стигне за това време и при това, няма нито едно кръстовище на което да чака – и двете големи кръстовища които трябва да мине (на румънското посолство и на Орлов мост) са с подлези.

  За кратки разстояния от 1-3-4-5 км аз лично мога да поддържам скорост от 8 км/ч – като по принцип ходя с почти 7 км/ч стандартно.

  Ако си ползвал същия маршрут и си пристигнал за 7 минути, то това означава, че си карал с 17км/ч – което според мене е бавно за велосипедист.

 6. Ехх, те тръгнаха ени спорове… =)
  @Катина, когато ми записваше часа на пристигане (18:22 – погледнах го след като обиколих цялото езеро и не ви намерих), ми се стори че промърмори “…и 23”, очевидно не ми се стори =)
  И в описанието на събитието май не пишеше че финала е при велопаркинга (транспаранта го видях като застанах до него), шашнах се много обикаляйки езерото и гледайки заблудени велосипедисти … Намерих ви заради навалицата =)

  @Иво, аз от кръстовището на Св. Св. Кирил и Методий и бул. Мария Луиза (между Лъвов Мост и Халите) до ез. Ариана миналата година стигнах за 20 (ако не ме лъже паметта) мин, пеша.

  А за 17км/ч, естествено съм карал по-бързо, но както при всяко пътуване има забавящи фактори, резултата от които е това време.
  За маршрута незнам, гледах да е по-удобен за каране, сравнително кратък и не толкова натоварен

 7. @Серж – не се оправдавай, никой не е знаел къде е, дори аз незнаех, къде Радост ще се разположи с трансперанта и тефтера 🙂

 8. @Иво, все ги даваш по име, все едно ги познавам… (о_O) а нямаше да е лошо…

 9. С приятеля ми стартирахме от Mall-Sofia и бяхме първите записани в 18:23 – това са 8 мин.

 10. Съгласна съм, че така сте пристигнали, но статистиката не се изчислява спрямо първите или последните пристигнали, а СРЕДНО. Сумират се резултатите на всички участници от една и съща точка и се дели на броя им, защото критерий не е нито най-бързия, нито най-бавния 🙂

 11. Ей Серж 🙂 аз мисля, че ти онзи ден на срещата обикаля доста време и така и не дойде на беседката, където се събираме 🙂 Поправи ме ако греша, но мисля, че беше ти. Ако беше дошъл щяхме да се запознаем 🙂 Аз бях първа там 😉 Следващия път идвай направо при нас, Иво може да закъснее, да се наложи да не дойде, но това не пречи срещите да се състоят. Ние не сме толкова страшни 🙂

 12. @Серж – Радост е тази която те е записала 🙂

 13. https://www.facebook.com/electrovolution

Твоя коментар: