2015
09.14

1-54

Сдружение „Велоеволюция“ проведе второто по рода си специализирано велОбучение с участието на служители от столична районна администрация. Екипът от 10 души, начело с кмета на район „Студентски“, Димитър Дилчев, имаха възможност да опреснят велосипедните си знания и умения, както в симулирана пътна обстановка чрез практически упражнения, така и в реална градска среда.

Обучението премина по маршрут, започващ от Парка в Студентски град по ул. акад. „Стефан Младенов“, ул. „Проф. Атанас Иширков“, ул. „21-ви век“, бул. „Г.М. Димитров“, ул. „Никола Габровски“. Целта на обучението бе да се проиграят практически ситуации, в които служителите на администрацията попадат ежедневно по път за работа или когато извършват проверки, придвижвайки се с велосипед. Преминаването с велосипед бе през различни по натовареност улици и кръстовища с всички налични предизвикателства и възможности, които софийската пътна инфраструктура предоставя.

Обучението бе второто по рода си, специално насочено към общинската администрация. Всички участници показаха много добра форма и умения, а вело-инструкторите Йордан и Георги разясниха възникналите въпроси за преминаване с колело през различни пътни ситуации. Обучените служители получиха свидетелство за преминато ВелОбучение.

Изключително приятна изненада за всички нас е и фактът, че кметът на район „Студентски“, Димитър Дилчев, е единственият столичен кмет, който ежедневно ходи на работа и срещи със своя велосипед. В бъдеще се надяваме повече столични кметове да последват неговия пример.

Щастливи сме да отбележим и друг споделен от участниците в обучението факт, а именно, че служители от отдел „Контрол по строителството“ извършват ежедневните си проверки, благодарение на своите служебни велосипеди. Към този момент администрацията на район „Студентски“ разполага с два служебни велосипеда, като по уверение на кмета до края на годината техният брой ще се увеличи. За целта кметът е предвидил и възможност за хората, които идват до районната администрация спокойно да оставят велосипедите си на някоя от двете вело стойки за осем и за четири велосипеда. Вярваме че това не е прецедент, а добре въведена ефективна практика, която все повече навлиза сред различни административни звена и професии.

Още велосипедни обучения предстоят до края на лятото за всички желаещи софиянци. Добре дошли са всички, които могат да карат колело и са им нужни съвети за безопасно градско колоездене. Деца над 12 г. възраст могат да участват с придружител.

ВелОбученията са част от проект „Вело данни за София“ на сдружение „Велоеволюция“, изпълняван с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2015.

Общо прочитания 3044 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: