2010
02.10

london-parisДо Олимпиадата през 2012 година между двете европейски столици ще бъде изградена колоездачна пътека от 350 километра
Велосипедната алея, която ще бъде една от най-дългите в Европа, ще свързва известните по цял свят катедрали “Сейнт Пол” в Лондон и “Нотр Дам” в Париж. Общинските власти в няколко града от двете страни на Ламанша планират да завършат проекта преди Олимпийските игри във Великобритания през 2012.

По-голямата част от трасето, което ще струва няколко десетки милиона евро, ще бъде свободно от движение на други превозни средства. От британска страна ще бъдат използвани части от вече съществуващата Национална велосипедна мрежа. Алеята ще преминава през територията на графства Съри, Западен и Източен Съсекс.

LondonВ английския крайбрежен град Нюхевън на любителите на педалите ще бъде на разположение ферибот, който ще ги превозва до френското пристанище Диеп. Във Франция новото “Зелено авеню” ще следва трасето на вече излязлата от експлоатация железопътна линия Диеп – Париж.

Всичко започнало, когато френска делегация посетила Съсекс и разгледала алеята за колоездачи по протежение на изоставената железопътна “Кукувича линия” между градчетата Полгейт и Хитфийлд. Идеята им харесала много и след завръщането си във Франция изградили подобно съоръжение между Диеп и Форжлезо.

Все по-масовото използване на педалната тяга кара общинските власти от двете страни на Ламанша да помислят за разширяване и обединяване на двете велосипедни мрежи. Вече са проведени няколко срещи и е приет генерален план за изграждане на алеите.

paris-veloПо първоначални оценки качественото изпълнение на проекта, в това число маркирането на трасето и поставянето на обозначителни табели на английски и френски език, ще струва около 30 милиона лири-стерлинг само за британската отсечка. Предстои съставянето на подробна карта, след което ще се премине към набиране на необходимите финансови средства.

В условията на задълбочаваща се икономическа криза кметствата от двете страни на Ламанша нямат достатъчно пари за реализирането на проекта. Възлагат се надежди да бъде получено финансиране по програми на Европейския съюз, както и да бъдат набрани средства от дарители.

Идеята да се направи възможно пътуването с колело от Лондон до Париж бе подкрепена от кмета на британската столица Борис Джонсън, както и от велосипедни ентусиасти. Говорителка на благотворителната организация “Състранс”, която се грижи за поддръжката на дългата 16 хиляди километра британска Национална велосипедна мрежа, изрази надежда, че проектът ще бъде завършен преди Олимпиадата през 2012.

източник: www.zar.bg

Общо прочитания 4345 , 2 прочитания днес
  1. Баси якото 🙂

  2. Само да я открият и ще я пробвам лично 🙂

Твоя коментар: