2014
02.20

dscn1589Велоалея в Перник ще има, общинари вече си избират колела

Велоалея в Перник ще има, а общински съветници вече си избират колела, за да препускат по нея. За мечтаното съоръжение, за което никой не вярваше, че ще бъде изградено, вече има заявки за финансиране от три страни. Само преди ден общинските съветници включиха изграждането на бленуваната велоялея в бюджета на Община Перник за 2014 г. и плануваха за нея 400 000 лв. Тя фигурира под номер 28 в поименния списък за капиталови обекти за тази година.

Най-напред съоръжението бе включено като малък подпроект в голямата разработка „Зелена и достъпна градска среда”, но с уговорката, че ще получи финансова инжекция само ако останат пари. После БСП обяви, че ще настоява велоалеята да бъде приоритет за общинската управа, като за нея се използват част от отпуснатите от правителството 1 030 000 лв. от фонда за развитие на регионите.

Дали политическите сили станаха така активни и започнаха да си отварят ушите за исканията на перничани заради наближаващите избори, се питат гражданите.

От друга страна, причина да се стигне до потвърждаване, че велоалеята ще я има, бе огромната упоритост на младите колоездачи в Перник, които в пек и в дъжд, месеци подред през 2013-та не спряха да правят мирни велопротести. Всяка седмица те изминаваха почти10-километровото разстояние от кв. Църква до центъра с едно единствено искане – Перник да има велоялея. Вярно е, че тя ще бъде от Изток до центъра на града, а не от края на кв. Църква, но засега и това е стабилна крачка напред.

„Твърдя, че заслугата не е на нито една политическа сила, на нито един политик! А на онези млади хора, които с дни не се отказваха да показват колко нужно е такова решение”, заяви във Фейсбук общинският съветник Галина Асенова, която е убедена, че до края на годината Перник ще има велоялея. Купувам си колело!, отсече ентусиазирано еколожката.

Източник: http://perniktoday.net/

Общо прочитания 4016 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: