2012
07.31

obeshtano“Загубена работа – толкова е неудобно”, коментира с апатия велосипедистът Димитър Константинов, докато бута колелото си по улица в столичния квартал “Изгрев”. Намира се точно до вече премахнатите жп релси на линията, която свързваше гара “Пионер” и гара Подуене в София. На тяхно място трябваше да има велоалея. По трасето е останал само чакъл. За доскорошното съществуване на жп линия свидетелстват и табели за прелез на едно от кръстовищата, на което вече няма траверси, а наскоро е положен асфалт.

Неизпълнено

На това място вече трябваше да има велоалея. Поне такива бяха обещанията на министъра на транспорта Ивайло Московски и кмета на София Йорданка Фандъкова от миналата година след дебати за бъдещето на линията.

“Прехвърлил съм собствеността на общината”, заяви днес пред “Дневник” Московски и пренасочи питанията към Фандъкова, с която заедно инспектираха метрото. Кметът на София обясни, че няма изготвен или започнат проект, въпреки че преди една година тя обеща пред “Дневник”, че “ще съдейства с каквото може, за да бъде изградена велоалея”. Отделно в началото на 2011 г. – малко преди местните избори, които Фандъкова спечели на първи тур, тя обеща до края на 2013 г. в столицата да има 100 км велоалеи. В момента има около 22 км.

Към терените на премахнатите жп линии има сериозни частни интереси, каза пред “Дневник” председателят на “Велоеволюция” Иво Делин. Според него не може да се очаква някакво значимо развитие.

Колко е нужна велоалея се разбира само след няколко минути престой в района. За кратко преминават поне десетина колоездачи. “Въобще не е развита велоинфраструктурата като цяло в София”, продължи Димитър Константинов, който е посещавал доста европейски градове. Посочи, че почти навсякъде велоалеите са изградени като споделени с пътното платно мрежи, а не начертани, каквито трасета има у нас.

“Понякога стават абсурди – велоалеите се рисуват, а не се изграждат”, изказа сходна позиция председателят на велоорганизацията “Фондация Фактор” Вячеслав Стоянов. Едва през последните 3-4 години в София е започнало по-мащабното обмисляне как да бъде организирано движението на колелата. През последните години има напредък, но все още има спънки, смята Иво Делин.

Предстоящо

Центърът за градска мобилност и общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков подготвят стратегия за велотранспорта до 2015 г., в която да бъдат определени по години изграждането на новите велоалеи и подходящи места за паркинги.

До края на 2012 г. ще бъде изградена нова велоалея от 3.5 км по бул. “България” от пресечката с бул. “Гоце Делчев” до НДК с отклонение към музея “Земята и хората”, каза пред “Дневник” Зарков. По този начин се осигурява връзка на велосипедистите до Южния парк и бул. “Цар Борис ІІІ”, където вече има трасе. За нея общината отдели 1.3 млн. лв.

Отделно започна изграждането нова велоалея на бул. “Мария Луиза” в отсечката от надлез “Надежда” до Лъвов мост. Тя ще е дълга 2.4 км и ще струва почти 2 млн. лв. Проектът е част от втория метродиаметър, който ще бъде пуснат през септември, когато се очаква да е готова и велоалеята. Очаква се и при ремонта на бул. “Бъкстон” да бъде изграден път за колела. Работи се интензивно, но през есента ще приемем и програма, обясни Зафир Зарков.

Според Делин при изграждането на инфраструктурата се цели създаването на т.нар. велоринг в центъра на града, а от големите квартали “Младост”, Студентски град, “Люлин”, “Надежда” трябва да бъдат изградени лъчове към централния кръг.

Проектът на предстоящата реконструкция на бул. “Витоша” не предвижда да се запази велоалеята – най-старата в София. Тя е начертана с жълта боя, но въпреки това е предпочитан маршрут от велосипедистите. Очаква се трасето да бъде изместено по успоредни улици, но те все още не са определени, обясни Делин.

Паркинги за велосипеди

Голям проблем се оказват местата за паркиране на колела. Сега няма точно определени места, а където има поставени стоянки, те често са неохраняеми и без видеонаблюдение, казват от велоорганизациите. Неотдавна велосипедистът Димитър Шалварджиев изпрати сигнал до “Дневник L!VE”, че колелото му е било открадното от площад “Народно събрание”.

В проекта за развитие на велотранспорта все още не са уточнени паркинги за колела. Според Зарков със сигурност общината обмисля местата да бъдат най-малкото заснемани с охранителни камери. Ще се поставят стоянки и до сгради, където по принцип има жива охрана.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Общо прочитания 3572 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: