2010
01.25

Андре-Мари Бурлон е френският урбанист, който е посветил живота си на организацията на градския живот и мобилност. Сега действащият план за организация на движението на Париж е негово дело, като това включва и цялостната политика по паркиране, системата от велоалеи и пътищата, както и организацията на градския транспорт.

В интервюто, което френският урбанист дава за в. Капитал, той изказва мнение, че София няма проблем с трафика. Според него решението е не в строенето на нови пътища, а в оптималното използване на това, което имаме вече изградено като инфраструктура.

“Трябва да се отбележи, че автомобилът също е изобретен от пешеходци. Но автомобилистите някак си веднага забравиха за това. Започнаха да газят кротките и умни пешеходци. Улиците, създадени от пешеходците, преминаха във властта на автомобилистите.

Осемдесет години след като Илия Илф и Евгений Петров започват романа си “Златният телец” с тези изречения, отдавна вече и тротоарите в столицата са превзети от автомобилите, а придвижването по тях напомня по-скоро на екстремен слалом. Факт е и че за сметка на колите практикуващите този опасен спорт из софийските улици видимо намаляват.”

Цялото интервю прочетете на страниците на в. Капитал.

Общо прочитания 2767 , 1 прочитания днес
  1. “Глупаво е например да мислиш, че ще решиш проблема с трафика в града, като строиш нови пътища. За кратък момент от време това наистина е решение. Съвсем скоро проблемът става още по-голям”, обяснява Бурлон.

    И както много пъти сме си говорили, стимулирането на автомобилния транспорт не намалява трафика, а стимулира ползването на повече и повече автомобили…

    “Преди да се въведат ограниченията и по-високите такси за паркиране обаче трябва да е осигурена алтернатива за придвижване. Редовен, комфортен и добре организиран градски транспорт. Свободни от коли и равни тротоари и не на последно място – да се дублират с велоалеи основните улици и булеварди.”

    Ааа тази статия олицетворява всичко за което някога съм се борил и съм искал!

Твоя коментар: